Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Néhány évtizede még az volt jellemző, hogy az allergiás tünetek inkább csak kisiskolás korban jelentkeztek. Ma viszont gyakori, hogy a legkisebbeknél is kialakulnak ilyen panaszok. Mit tehet a szülő ezekben a helyzetekben?

Az allergia egyre kisebb gyerekeket érint, és általános tapasztalat, hogy a szülők sokáig nem is gyanakodnak rá. Ennek oka, hogy ilyenkor a tünetek nem annyira tipikusak, összekeverhetők lehetnek a szokásos fertőzésekkel. Emiatt ha úgy jelentkezik vizes orrfolyás, tüsszögés és köhögés, orr- és szemviszketés, hogy közben a láz nem szökik fel, nincs rossz közérzet, étvágytalanság, hányás vagy hasmenés, érdemes a kicsiket elvinni egy allergiatesztre. Egészen pici gyerekeknél, akiknél a klasszikus bőrpróba (ez az úgynevezett prick-teszt) még nem kivitelezhető, vérvizsgálatra van szükség. Ezáltal eldönthető lehet, hogy a panaszokat megfázás vagy allergia okozza.

 

Fontos a diagnózis

A diagnózis sajnos nem mindig egyértelmű, a gyerekek immunrendszere ugyanis még éretlen, emiatt az eredmény álnegatív is lehet. Ebben az esetben a kicsiket – ha más ok nem jön szóba – allergiásként kezelik. Ha az ilyenkor alkalmazott terápia beválik, a panaszok pedig elmúlnak, egyértelműen el lehet dönteni, hogy allergiáról van-e szó, vagy visszatérő fertőzésekről.

Ha beigazolódik az allergia, akkor a leghatékonyabb ellenszer az allergének lehetőség szerinti kerülése. Figyelni kell például a gyerekszoba szellőztetésére (azt szerencsés késő estétől hajnalig lebonyolítani). Ha tehetjük, a babakocsit jobb inkább az ajtó előtt hagyni, arra ugyanis rárakódhatnak a pollenek, amelyek vele együtt a lakásba is bejuthatnak. Fontos az is, hogy az ágyban használt plüssöket a gyerek ne vigye ki szabadba, vagy ha igen, akkor utána dobjuk be a mosógépbe. A gyerekkori allergia kezeléséhez gyógyszerekre is szükség lehet, ami általában antihisztamin-szirup vagy -tabletta, antiallergiás szemcsepp és orrspray használatát jelenti.

 

Lehet immunterápia?

Fontos tudni, hogy a gyerekek nem csak egy pollenre lehetnek allergiások, hanem akár többre is, idővel pedig többféle allergia is kialakulhat náluk. Aki például kezdetben csak a mogyorópollenre és az égerre reagált rosszul, annál később a pázsitfüvek és a parlagfű is gondot okozhat. Kiválthat légúti allergiát háziporatka, állatszőr és penészgomba is.

Megesik, hogy a tünetek néhány évre eltűnnek vagy később enyhébbek lesznek, de arra is van példa, hogy az allergiás menetelés folyamatos. Ilyenkor érdemes elgondolkodni a már óvodásoknál is alkalmazható allergén immunterápián, ami nem csak a tüneteket csillapítja, hanem az immunrendszer működésére is hat, segíti az újabb allergiák megelőzését, csökkenti a szövődmények rizikóját. Ez elsősorban középsúlyos vagy súlyos panaszoknál jön szóba, szezonális allergiánál jellemzően a pollenszezon előtt két hónappal szokták megkezdeni. A kezelés nem hoz azonnali eredményt, folytatni kell még legalább két-három évig, egészen a tünetmentességig. Általa a hagyományos gyógyszeres kezelés csökkenthető, vagy akár el is hagyható.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration