Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Még ha nincs járvány, akkor is megesik, hogy egy-egy családtagot átmenetileg ledönt a lábáról valamilyen fertőzés. Ilyenkor influenzaszerű tünetek, láz és izomfájdalom, de akár hasmenés és hányás is jelentkezhetnek. Mit tehet ilyenkor a család?

Egyszerű megfázásos betegségek miatt általában orvoshoz sem megyünk, hiszen ilyenkor nem kell antibiotikum, jellemzően lázcsillapításra sincs szükség. Ezt csak akkor kell megtenni, ha a láz nagyon rontja a közérzetet, komolyabban megemelkedik. Ilyenkor megfelelnek az általános lázcsillapítók, mellettük csak egyéb tüneti szereket, orrcseppeket vagy orrszpréket, forró italokat, torokcukorkákat kell beszerezni. Jót tesznek a vitaminok is, a D- és a C-vitamint ilyenkor mindenképpen érdemes pótolni. Fontos emellett, hogy a beteg tápláló ételeket kapjon, ne szenvedjen hiányt semmiből. Elengedhetetlen a megfelelő folyadékpótlás – a gyógytea erre remek megoldás –, lázas betegnél ez külön figyelmet érdemel. Az időseknél fokozottan, esetükben ugyanis csökken a szomjúságérzés, ezért ők ilyenkor könnyebben kiszáradhatnak.

Ha megy a has

Megesik, hogy egy-egy családtag hasmenéses betegség miatt szorul ápolásra, a folyadékpótlás ilyenkor is kulcskérdés. Ha erre nem ügyelnek, akkor a beteg akár súlyos állapotba is kerülhet. Hasmenésnél a folyadékpótlás mellett a diétára is kell figyelni. Ez ma már nem jelenti azt, mint évtizedekkel ezelőtt, amikor az ilyen betegek – rossz berögződések miatt – kizárólag sós vízben főtt krumplit kaptak, viszont az fontos, hogy a családtagot inkább sós, mint édes ételekkel lássák el. Tudnunk kell azonban, hogy az elvesztett só jelentős része kálium alapú, ez pedig más, mint a szokványos konyhasó. A patikában célzottan is kapunk ilyen sópótló, rehidráló készítményeket, de a gyümölcs és zöldség a legjobb természetes káliumforrás. Persze a cukros ételeket sem kell megvonni a betegektől, kisebb mennyiségben ugyanis a cukor segíti a víz felszívódását és ezzel javítja a folyadékháztartást. Emiatt lehet jó választás az enyhén cukros teával fogyasztott ropi, a habarás nélküli sárgarépa főzelék, a főtt rizs, a reszelt alma és a banán. Vannak hasmenésre adható gyógyszerek is, de ezek használata nem szerencsés – ezek inkább utazásnál hasznosak –, ugyanis a széklettel a bélrendszerben lévő vírusok toxinjai is távoznak a szervezetből, ha pedig a hasmenést blokkolják, ezek nem tudnak kiürülni.

 

Ha hányás is társul

Okozhat problémát a hányás is, a folyadékpótlás ilyenkor is fontos. Arra viszont figyelni kell, hogy a beteg itatása lassan, kortyonként történjen, és ne közvetlenül a hányás után, hanem nagyjából fél óra elteltével. Arra mindig törekedni kell, hogy az érintett ne kapjon egyszerre sok folyadékot, mert ez csak rontana a helyzetén.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration