Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A koronavírus-fertőzést az esetek többségében elég otthon kezelni, a betegeknek nincs szükségük orvosi ellátásra és oxigénre. Hogyan ápoljuk a gyengélkedő családtagot, és milyen óvintézkedéseket tartsunk be?

A COVID-19 elsősorban idős, krónikus betegeknél lehet olyan súlyos, hogy kórházi ellátásra van szükség, de a többségnek elegendő az otthoni kezelés. Sokan tünetmentesen esnek át a fertőzésen, mások csak enyhe, influenzaszerű tüneteket produkálnak. Viszont az érintettekre ilyenkor is figyelni kell, a betegséget komolyan kell venni. Bár otthon ez végképp kényelmetlen, de ha valamely családtag fertőzöttnek bizonyul, neki és a hozzátartozóknak is maszkot kell hordaniuk, és amennyire ez lehetséges, szeparálódni kell a lakáson belül. Erre már akkor szükség van, ha valakinél még csak fölmerül a covid gyanúja, de a teszt eredménye még nem készült el.

 

Enyhe tünetek esetén

Ha a betegség csak enyhe tünetekkel jár, akkor úgy kell kezelni, mint egy egyszerű náthát. Fontos az ágynyugalom és a megfelelő folyadékpótlás, mellette pedig figyelni kell arra, hogy a beteg jól táplálkozzon, ne szenvedjen hiányt vitaminokból. Szükség esetén lehet orrcseppet és tüneti szereket, forró italokat, általános láz- és gyulladáscsillapítókat használni. Ha valakinél a fertőzés hasmenést is okoz, ügyelni kell az emiatt elvesztett só pótlásáról is. Panasz lehet a fejfájás is, ami szintén csillapítható a szokásos gyógyszerekkel, egyéb teendőre nincs szükség.

 

Mit tegyünk a köhögéssel?

Ha a beteg köhögni kezd, akkor azt érdemes köhögéscsillapítókkal csökkenteni, azt viszont tudni kell, hogy ilyen gyógyszert orvosi javaslat nélkül csak akkor szabad használni, ha nincs felülfertőződés. Maga a köhögéscsillapítás azért fontos, mert a koronavírus-fertőzésnél a krákogásnak nincs semmilyen hasznos szerepe, viszont a légutakat a köhögés fölöslegesen irritálja. Köptetőkre a koronavírus-fertőzésnél általában nincs szükség, mert ennél a betegségnél nem igazán van letapadt nyák. Ilyen szerek inkább csak később lehetnek hasznosak, ha esetleg jelentkeznek hurutos panaszok.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Az otthon ápolt betegeknek a pihenésen és a tüneti szereken túl másra nincs szükségük. Az ugyanakkor fontos, hogy ha az érintettek állapota esetleg romlani kezd, azonnal orvosi segítséget kérjenek. Persze nehéz lehet eldönteni, hogy mi számít rosszabbodásnak, de ha a család kicsit is bizonytalan, azonnal lépni kell. Erre azért van szükség, mert a koronavírus-fertőzés nagyon gyorsan súlyosbodhat. Ha fulladás vagy mellkasi nyomásérzés, nehézlégzés, pihegés vagy szapora légzés jelentkezik, vagy bármilyen olyan panasz, ami túlmutat az egyszerű nátha tünetein, végképp azonnali segítségre van szükség.

 

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration