Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A szeptember a második évkezdet – különösen a közösségbe járó gyerekeknek, akiknek ilyenkor valóban új év kezdődik. A csoportba, osztályba való visszatérés egészségügyi kockázatait vettük sorra.

A bölcsődés és óvodás, de még a kisiskolás gyerekek szüleit is gyakran tölti el aggodalommal, hogy alig kerül vissza a gyerek a nyári szünet után a közösségbe, máris megbetegszik. Ennek oka az, hogy a tapasztalatlan immunrendszer a közösségben rengeteg, korábban nem ismert baktériummal és vírussal találkozik. Ahogy nő a gyerek, úgy tud egyre eredményesebben védekezni ellenük.

A leggyakoribb nyavalyák

Leginkább a nátha és a felső légúti gyulladások érik el a gyerekeket, de ezek nyomán sokszor alakulhat ki a fülkürt gyulladása. Gyakran panaszkodnak torokfájásról, többször lép fel náluk mandulagyulladás, kötőhártya-gyulladás vagy gyomor- és bélrendszeri tünetekkel, hányással, hasmenéssel járó vírusfertőzés. Nem hagyhatjuk ki a felsorolásból az olyan, járványosan támadó, fertőző gyermekbetegségeket sem, mint a bárányhimlő. A betegségek megelőzésére számos eszközünk van. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, melyek gyakorlati segítséget jelenthetnek a mindennapokban.

Egészséges életmód

Az első a helyes táplálkozás, azaz a napi legalább 4 adag gyümölcs és zöldség fogyasztása. Jó, ha a bélflóra egyensúlyára is ügyelünk, például élőflórás tejtermékek, fermentált élelmiszerek, például savanyú káposzta bevitelével. De idetartozik még a szabad levegőn való mozgás, a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés.

Megfelelő higiénia

Már a legkisebb kortól érdemes tanítani a gyerekeknek a gyakori és alapos kézmosást – a pandémiától függetlenül is. Ugyanígy lényeges az önálló és alapos orrfújás gyakorlása.

Mentális háttér

Fontos, hogy a gyerekek lelki egészségével is törődjünk, hiszen a szeptemberi változások megterhelhetik őket. A hosszan tartó stressz pedig a fertőzésekre való fogékonyságot is növelheti és a betegségek lefolyására is hatással van. Így érdemes sokat beszélgetni, mesélni és nyugodt környezetet teremteni számukra.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration