Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Az utazási betegségből adódó émelygés és hányinger könnyen tönkreteheti a nyaralást, jobb az ilyet elkerülni. Mit tegyünk, hogy ne törjünk ránk a rossz közérzet rögtön a pihenés elején?

A szédüléssel, hányással, hányingerrel és rossz közérzettel járó tünetegyüttest a legtöbben tengeribetegségként ismerik, pedig sokaknál autós utazás közben is jelentkezik (a probléma hivatalos neve mozgás okozta betegség). Ezt az állapotot az váltja ki, hogy a belső fülben lévő helyzetérzékelő rendszer összezavarodik amiatt, mert a mozgásbeli változások, és az azokkal együtt járó vizuális ingerek nincsenek összhangnak.

Autóban a gond tipikusan hirtelen gyorsuláskor és lassuláskor jelentkezik, az érzékek jellemzően olyankor nincsenek egyensúlyban, illetve főleg gyerekeknél akkor, ha azok könyvet olvasnak, telefont nyomkodnak vagy videojátékoznak útközben. Repülőgépen ilyen probléma csak akkor fordul elő, ha a gép légörvénybe kerül.

 

Egyéni adottság

Az utazási betegség kialakulása mindenképp függ az egyéni adottságoktól, az egyéni érzékenységtől. Ismert az is, hogy a probléma családon belül halmozódik, a rá való hajlam öröklődik. Szintén tudjuk, hogy a tünetegyüttes felnőtt korban jóval ritkább, mint gyerekeknél, van, aki egyszerűen kinövi.

Legenyhébb esetben utazás és hajózás közben csak egy kicsi émelygés jelentkezik, amihez hányinger is társulhat, súlyos esetben viszont komoly hányás is előfordul. A probléma egy idő után megszűnik (az agy képes megszokni a látott és az érzékelt kép közti különbséget), de hogy ehhez mennyi időre van szükség, az mindig egyéni kérdés.

 

Jobb megelőzni

Akinek ismert hajlama van az utazás közben jelentkező émelygésre és hányingerre, annak célszerű hányáscsillapítókkal, émelygéscsökkentőkkel eleve megelőzni a bajt. Gyerekek esetében ehhez kúp is használható. Fontos, hogy az ilyen gyógyszereket ne a tünetek jelentkezésekor használjuk, hanem legalább fél órával az utazás kezdete előtt. Persze a központi idegrendszerre ható hányáscsillapítók és hányingercsökkentők később is jók lehetnek – a panaszok valamilyen mértékben mindenkinél enyhíthetők ezek segítségével –, de jobb velük eleve elejét venni a tüneteknek. Annak, aki az utazási betegség miatt nagyon sokat hányt, figyelnie kell a folyadékpótlásra is, mert ellenkező esetben kiszáradás is tetézheti a bajt.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration