Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Hangulati vagy testsúlyproblémák hátterében is állhat a pajzsmirigy rendellenes működése, de érdemes erre gondolni akkor is, ha valaki mindig fázik, vagy épp ellenkezőleg, állandóan melege van és izzad. Ezen felül még számtalan probléma jelezheti e szervünk gondjait.

 

 

A pajzsmirigy a légcsövünk előtt található, „U” betű alakban azt pajzsként körülölelő szervünk. Belső elválasztású mirigyként két fontos hormont termel. Hormonjai a tiroxin (amit T4-gyel jelölnek) és a trijód-tironin (T3), előbbiből mintegy kilencszer annyit termel, mint az utóbbiból. Alapesetben ezek a hormonok az anyagcsere számos folyamatában részt vesznek, mint például a fehérjék előállításában és a szénhidrátok, valamint a zsírok hasznosításában. Szabályozzák a testhőmérsékletet, de hatással vannak a koleszterinszintre, a szívritmusra és a női nemi működésre is. Sőt, a magzat egészséges idegrendszeri fejlődését is befolyásolják, valamint bizonyították már szerepüket a meddőség kialakulásában, illetve a csontok anyagcseréje esetében is.

A pajzsmirigy csökkent működését sokféle tünet jelezheti, mint például a fáradékonyság, aluszékonyság, állandóan hideg végtagok, lelassult pulzus, hajhullás, csökkenő nemi vágy, menstruációs problémák és a testsúly növekedése. A túlműködést a szapora pulzus és az emelkedett vérnyomás mellett jelezheti még a folyamatos melegérzet, fokozott izzadás, a remegés és a gyakori hasmenés is.

 

Mint bármilyen hormonális probléma, a pajzsmirigy megváltozott működése is orvosi vizsgálatot és kezelést igényel. Ha a fentiek közül bármelyik vagy éppen több tünetet észlel magán, érdemes háziorvoshoz, illetve endokrinológus szakorvoshoz fordulni!

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration