Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A változékony időjárású időszakokban különösen gyakran támad a torokfájás. A nátha egyik tünete is lehet, de van, akinél már egy hideg ital belobbanthatja a gyulladást. Hogyan csillapíthatjuk gyorsan és hatékonyan a fájdalmat?

"Fáj a torkom!" – ez a mondat nem csak a téli időszakban hangzik el gyakran. A torokfájás sokszor a nátha egyik első tünete, de a torok tájéka "önállóan" is érzékennyé, fájdalmassá válhat. Hogyan csillapíthatjuk ezt a kellemetlen tünetet, és gyorsíthatjuk fel a betegség gyógyulását?

A klasszikusok: meleg tea, méz, forró leves

Először is igyunk (vagy itassunk a beteggel) sok folyadékot, a garat nyálkahártyáját ugyanis érdemes ilyenkor nedvesen tartani. A meleg italok komfortosabb érzést nyújtanak, mint a hideg folyadékok, és a fájdalmat is enyhítik. A tea különösen jó ilyenkor: a fekete és a zöld tea is rengeteg antioxidáns hatású vegyületet tartalmaz, ami segítheti az immunrendszert a fertőzés elleni küzdelemben. A kamillatea a gyulladás csillapításában segít.

Ha a langyosodó teába egy kanál mézet is teszünk, a méz antibakteriális hatóanyagaival is segítjük a gyógyulást. A magas hőmérséklet károsítja a méz hatóanyagait, így csak akkor keverjük az italba, amikor az már ihatóra hűlt. De egy kanál mézet önmagában is elfogyaszthatunk: ez a legkellemesebb gyógymódok egyike a torokfájás ellen. Aki nem szereti a mézet, gyógynövényes torokcukorkát is vásárolhat a gyógyszertárban. 

A klasszikus, forró húsleves is gyógyerővel bír: egyes kutatások szerint a benne levő nátriumnak gyulladáscsökkentő hatása van. Ráadásul a zöldségekből és csirkehúsból főzött levest fogyasztva értékes tápanyagokkal is ellátjuk a szervezetünket. A torkát fájlaló gyereknek is érdemes főzni egy „gyógylevest”.

Ne erőltessük a munkát!

A pihenés is kulcsfontosságú gyógymód. A torokfájást a legtöbbször vírusfertőzés okozza, a felső légúti betegségeket okozó vírusok ellen pedig a legjobb gyógymód, ha nem akarjuk lábon kihordani a betegséget, hanem hallgatunk a szervezetünk jelzésére, és pihenünk. A mostani járvány egyik fontos tanulsága, hogy betegen ne akarjunk dolgozni, emberek közé menni, hanem egyszerűen maradjunk otthon.

A száraz levegő tovább szárítja a sajgó nyálkahártyát, ha viszont bekapcsoljuk a párásítót, ezzel segíthetünk a torok optimális hidratálásában. Akinek nincs otthon hidegpárásítója, egyszerűen tegyen egy edényben vizet a fűtőtestre.

A sósvizes gargarizálás is ismert és hatékony népi gyógymód, egyes vélemények szerint a sós víz a kórokozók szaporodását is gátolja a torokban. Egy kávéskanál sót keverjünk el egy pohár langyos vízben, és ezzel öblögessünk. Aki nem tud megbarátkozni a sós víz ízével, az patikában vásárolhat kifejezetten a fájós torok kezelésére szolgáló gyógyszereket.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration