Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A gyomorégés, más néven a reflux nem más, mint a savas gyomortartalom visszaáramlása a nyelőcső alsóbb részébe. Kellemetlen, égő érzést kelt, de kis odafigyeléssel még az arra hajlamosaknál is megelőzhető a jelentkezése.

Gyomrunkban erős sav - sósav - termelődik, amely számos funkciót lát el az emésztés során, sőt a kórokozók egy részétől is megvéd bennünket. A gyomor felszínét erős nyálka védi a sav hatásaitól, a felső részén pedig egy erős záróizom akadályozza meg, hogy visszaáramolhasson az ilyen védelemmel nem rendelkező nyelőcsőbe. Bizonyos esetekben azonban még teljesen egészséges embereknél is előfordulhat, hogy ez mégis bekövetkezik, például fizikai okok, vagy a sav túltermelődése kapcsán. Másoknál pedig a záróizom nem tölti be maradéktalanul a feladatát, és így kerülhet gyomorsav a nyelőcső alsó szakaszába. Ez jellegzetes, erős, a szegycsont mögött érezhető égető fájdalmat, néha köhögést, fulladásérzetet okoz, ezt hívjuk gyomorégésnek, vagyis orvosi nevén refluxnak (a szó „visszaáramlást” jelent).

A reflux nem tünet, hanem önálló betegség, de sajnos valódi gyógymódja nem létezik, kezelése az életmód és az étrend változtatásán alapul, illetve a gyomorsavtermelődést csökkentő készítmények szedésével egészíthető ki, így viszont teljes tünet- és panaszmentesség érhető el.

A legfontosabb tanácsok reflux esetén

Vannak bizonyos élelmiszerek, fűszerek, amelyek elősegítik a gyomorégés jelentkezését. A fűszerek közül általában ide tartozik minden, ami erőteljes, netán csípős ízű, de a vörös- és a fokhagyma, a bors- és a fodormenta sem ajánlott. Az élelmiszerek tiltólistája sokkal inkább egyénre szabott, van köztük olyan, amelyek fogyasztása egyeseknél már kis mennyiségben is panaszt okoz, mások akár nagyobb adagot is a tányérjukra tehetnek belőle. Például ilyen a paradicsom, a zöldpaprika, a húsleves, a méz vagy éppen a csokoládé. A kávé, az aromás vörösborok, valamint az égetett, tömény szeszes italok kerülése jelentősen csökkentheti a gyomorégés előfordulását.

Általában csökkenti a panaszok intenzitását a tej és a tejtermékek, valamint a szilárd, száraz élelmiszerek, például keksz vagy babapiskóta fogyasztása, sőt egyeseknél a magasabb fehérje- vagy zsírtartalmú ételek is javulást hozhatnak.

Életmódváltással a reflux ellen

A gyomorégés egyik kiváltó oka lehet a fokozódott hasűri nyomás, ezért például az elhízás vagy éppen a túl sok ücsörgés is okolható. Így érdemes aktívabb életmódra váltani, megszabadulni az esetleges túlsúlytól, ezzel ugyanis jelentősen csökkenthetjük a panaszainkat. 
Étkezzünk gyakrabban, azaz a napi étrendünket több kisebb étkezésre érdemes elosztani, akár 6-8 alkalomra is. Lefekvés előtt két órával viszont már nem ajánlott étkezni, alváskor pedig érdemes arra ügyelni, hogy a fejünket, felsőtestünket egy kellően magas párnával emeljük meg.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration