Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A kertben vagy a balkonon termelt saját zöldség olyan kincs, amire kis odafigyeléssel bárki szert tehet. Hogyan vágjunk bele a palántázásba, és milyen növénnyel érdemes elsőként próbálkozni?

Kezdő kertészként nincs nagyobb öröm annál, mint amikor az elültetett palánta növekedésnek indul és virágozni kezd, majd kifejlődik rajta a termés. Ez a folyamat paradicsomnál igen látványos, aki sikerélményre válik és nincs tapasztalata a kertészkedésben, annak indításképp érdemes ezzel a zöldséggel próbálkoznia. A paradicsom balkonra is kiváló, egyedül arra kell figyelni, hogy olyan fajtát szerezzünk be, ami nem nagy növésű.

 

A palántázás első lépése a vetőmag beszerzése, aminél nem csak a várható méretet kell szem előtt tartani, hanem azt is, hogy az adott fajta mikor érik, illetve mire való. Vannak ugyanis olyan paradicsomok, amelyek korán érnek, míg mások később, és van köztük különbség abban is, hogy friss fogyasztásra vagy befőzésre valók-e. A termések színe, mérete és formája is eltérő lehet, vannak egészen különleges fajták is.

 

Főszerepben az ablakpárkány

A beszerzett magokat a lakásban márciusban-áprilisban lehet elvetni pici cserépbe vagy tejfölös pohárba, illetve olyan ültetőedénybe, ami kifejezetten palántázáshoz készült. A palántaföldet az ültetés előtt meg kell nedvesíteni, majd bele kell helyezni a pici magokat így, hogy egy cserépbe maximum három kerüljön. A magocskákat a föld csak néhány milliméteres vastagságban takarhatja, az ennél mélyebb ültetést el kell kerülni. Fontos, hogy ha a művelettel végeztünk, a cserepeket megfelelő helyre helyezzük. A fűtetlen terasz például nem jó, fontos, hogy a hőmérséklet 18-22 Celsius fokos legyen. A legideálisabb választás egy napsütötte ablakpárkány.

 

A palánták nevelése során végig figyelni kell arra, hogy a föld mindig nedves, de ne túl vizes legyen. A túllocsolást mindenképp kerülni kell, mert miatta a magok rothadásnak indulhatnak, tönkremehetnek, megdőlhetnek a palánták is. Ha az elültetett magok kicsíráztak, akkor a növekedést figyelemmel kell kísérni, idővel pedig szét kell ültetni a növénykéket. Fontos, hogy egy cserépbe csak egy palánta maradjon, az szépen meg tudjon erősödni.

Csak a fagyok után

Ha a palántákat nem magunk neveljük, akkor a növények beszerzését április közepén, május elején lehet megejteni. Üvegház vagy télikert híján ennél korábban nem érdemes palántát venni, mert ha kiültetjük és érkezik egy hirtelen fagy, a növénynek egyből búcsút inthetünk.

 

Kiültetéskor figyelni kell arra, hogy a tőtáv fajtától függően 35-60 centiméteres legyen. Ha ezt nem tartjuk be, a bokrosodó tövek nem kapnak elég napfényt, ami nem csak a növekedésre és a termésérésre van rossz hatással, hanem a betegségekkel szemben is esendőbbé teszi a növényt.

 

A tőtáv mellett arra is ügyelni kell, hogy a palántákat mélyre ültessük, majd az alsó levelekig takarjuk be őket földdel. Ez azért fontos, mert a paradicsom föld alatti szárárrészén gyökerek tudnak képződni, ezáltal pedig a növény stabilabb lesz, a talaj mélyebb rétegeiben pedig a kiszáradás is kevésbé fenyegeti. A palántának a növekedés során támasztékra is szüksége van, fontos, hogy hajtásait folyamatosan kötözgessük a karókhoz. Érdemes a tövek körül a földet mulccsal is betakarni, az ugyanis jobbá teszi a vízgazdálkodást, gátolja a gyomok növekedését.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration