Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A fagyosszentek után és a balkonra kikerülhet szinte bármi, ami korábban a lakásban vagy a lépcsőházban volt, így a terasz igazi „zöldövezetté” válhat. Mire kell figyelni a növények kihelyezésekor, és hova mit érdemes pluszban beszerezni?

Május közepétől már bátran kiültethetők a teraszra, erkélyre és ablakpárkányra azok a növények, amelyeket korábban óvni kellett a fagytól, beszerezhetők melléjük új muskátlik, petúniák, záporvirágok, begóniák és büdöskék, mézvirágok és fuksziák is. Ezek kiültetésekor egyedül arra kell figyelni, hogy teraszunk milyen tájolású. Például a muskátli nagyon kedveli a déli tájolású, napsütötte helyeket, míg a begónia és a büdöske inkább a keleti és nyugati tájolású ablakokban és erkélyeken szeret éldegélni. Az egynyári növények mellett érdemes lehet beszerezni olyan dézsás évelőket is, mint a leander. Azt ugyanakkor át kell gondolni, hogy ezek teleltetését meg tudjuk-e oldani például a lépcsőházban vagy a garázsban.

 

Ha kell a takarás

A szokásos balkonnövények mellett érdemes a teraszra estikét, hajnalkát vagy díszbabot is vetni. Ezeket inkább kerítések mellé szokták ültetni, de hasznosak lehetnek az erélyen is: egyrészt védik a belső tereket a felmelegedéstől, másrészt nekik köszönhetően a nap a teraszra sem tud annyira intenzíven tűzni, így a déli órákban is ki lehet oda ülni. Harmadik előnyük, hogy mivel két-három méter magasra is felkúszhatnak, a privát szférát elrejtik a kíváncsi tekintetek elől. Erre a célra a díszbab is használható, ráadásul annak magját meg is lehet enni. Az ilyen növények balkonon való neveléséhez különösebb felszerelésre nincs szükség, elég lehet kifeszíteni egy kisebb macska- vagy csirkehálót, majd annak tövébe kihelyezni az ültetőládát.

Fontos táplálni

Mivel a balkonnövények nem jutnak annyi tápanyaghoz, mint a szabadba ültetett példányok, tápoldatozásukra fontos figyelni. Érdemes olyan készítményt beszerezni, amit az adott növényhez terveztek, annak igényeihez optimalizáltak. Vannak például tápoldatok muskátlihoz és kaktuszfélékhez is. Jó megoldás lehet az is, ha a balkonnövényeknek magunk készítünk tápanyagban gazdag öntözővizet. Ehhez nem kell más, csak beszerezni egy zacskónyi komposztot, majd azt jutazsákba csomagolva belehelyezni az öntözőkannába (komposztot akár magunk is előállíthatjuk, ha veszünk egy komposztáló szemetest, de a társasház is vásárolhat közösen egy nagyobb komposztálót). Ezzel a módszerrel kiváló tápszert állíthatunk elő, feltéve, hogy a zsák tartalmát hetente cseréljük.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration