Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Otthoni fűszerkertet még az is csinálhat, aki nem nagy mestere a kertészkedésnek, hiszen ezek a növények viszonylag kis igényűek, kártevőik is alig vannak. Hogyan lehet illatos kiskertünk pár négyzetméteren?

A házi fűszerkert telepítéséhez nem kell más, mint egy aprócska terület, ami napfényes helyen van, és pár palánta, amit elültethetünk oda. Ha nem akarunk sokat bajlódni a locsolással, akkor vehetünk rozmaringot és kakukkfüvet, illetve levendulát, ezek egészen kevés vízzel is beérik, de ha hajlandóak vagyunk rendszeresen locsolni is területünket, már jóval szélesebb a paletta. A bazsalikom például nagyon hálás, de melegebb időben napi szintű locsolást igényel, máskülönben kiszárad. Remek fűszernövény a zsálya és az oregánó, vagy másnéven szurokfű, de jó választás a citromfű, a tárkony és a lestyán is. Szintén jól mutat a fűszerkertben a metélőhagyma, érdemes azt is beszerezni.

 

Palántával egyszerűbb

A fűszereket ültethetjük magról vagy előrenevelt palántaként, utóbbi mindenképp egyszerűbb. Elhelyezésüknél számolni kell azzal, hogy közülük melyik évelő, és melyiket kell évről évre újraültetni. A rozmaring például évelő, és ha hagyjuk, egészen nagyra megnő, így a közvetlen közelébe nem szerencsés másik évelőt, így például kakukkfüvet ültetni, mert az szintén nagyobb teret követelhet az évek előre haladtával. A mentákat is érdemes úgy elhelyezni, hogy számítsunk rá: terjedni kezd, és ha nem ritkítjuk, elveszi a helyet a szomszédos növényektől. Ez persze nem baj, ha nagyon szeretjük, de erről a tulajdonságáról érdemes tudni.

Figyelni a talajra

Fontos, hogy leendő fűszerkert talaja jó vízáteresztó-képességgel rendelkezzen, ezért ha az ottani föld túl homokos vagy agyagos, érdemes hozzá sok komposztot keverni. Ezzel nem csak a talajszerkezet javítható, hanem a növények értékes tápanyagokhoz is juthatnak. Ha gyomlálással nem akarunk sokat bajlódni, érdemes a fűszerkertet sziklakertszerűen kialakítani, és a növényeket a kövek közé ültetni. Jó megoldás lehet az is, ha beszerzünk geotextilt, ami a földre fektetve gátolja más növények kicsírázását: ezen csak egy kis lukakat kell vágni, a fűszernövényeket pedig azon kibújtatni. A maradék felületet kavicsokkal vagy fenyőkéreggel lehet beszórni, így a fűszerkert még mutatósabb lehet.

 

Kerüljön a helyére

Magát a fűszerkertet érdemes úgy elhelyezni, hogy a kertbe kilépve könnyen elérjük, és főzéshez, grillezéshez gyorsan és egyszerűen tudjunk onnan ágakat, hajtásokat törni, leveleket szüretelni. Érdemes ezt gyakran meg is tenni, azzal ugyanis elágazódásra, új hajtások hozására serkentjük őket. A szezon végén a leszedett leveleket megszáríthatjuk, vagy bezacskózott jégkockatartóban akár le is fagyaszthatjuk. Ezzel a módszerrel akár pesztónak való bazsalikomot is eltehetünk télire, de lehet friss metélőhagymánk is, amit a rántottára szórunk.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration