Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A fejtetű a modern világban veszélyes betegséget nem terjeszt, de az általa okozott tünetek így is kellemetlenek. Az élősködő a nyári gyerektáborok idején lépéselőnybe kerülhet, esetleges felbukkanására érdemes fölkészülni.

A tetű egy olyan élősködő, ami közösségekben gyorsan terjed, több típusa is okozhat panaszokat. Közülük a lapostetű önálló faj, míg a fej- és a ruhatetű nem, azok egymáshoz nagyon hasonlóak. Igazából csak az előfordulási helyük és az életmódjuk más, a testfelépítésük szinte teljesen azonos. A gyerekeknél jellemzően a fejtetű okoz gondot, amelynek vérszívása nyomán a bőr viszketni kezd, kialakul miatta allergiás reakció is (ezt vörös, kiütésszerű foltok is jelzik). A panaszokat az váltja ki, hogy a vérszívók nyála véralvadás-gátló, értágító és viszketést kiváltó anyagokat tartalmaz. A testidegen fehérjékkel szembeni allergia egy-két hét elteltével alakul ki, észrevenni csak akkor szokták a fertőzést.

 

Árulkodó serkék

A tetvek ugrálni nem képesek, és mivel nincsen szárnyuk, repülni sem, de mászni viszonylag gyorsan tudnak a fejbőrön. Mivel kerülik a fényt, külön kutakodás nélkül nehéz őket megtalálni, kézzel nem lesöpörhető serkéik viszont árulkodóak lehetnek. Ezek a peték fehér szemcséknek tűnnek, a hajszálakhoz, azok tövéhez tapadva lehet őket észrevenni. Belőlük körülbelül egy hét alatt kelnek ki a tetvek (egyetlen nőstény 2-4 hetes élete során átlagosan 100 petét rak le, emiatt az eltetvesedés nagyon gyorsan megtörténhet). A gyerekek a vérszívókat érintkezés, közös törölköző-, fésű-, kalap-, kendő- vagy párnahasználat révén adhatják át egymásnak, a tünetek ezt követően jelenhetnek meg az új érintetteknél. A rovarok a fejlett világban fertőző betegséget nem terjesztenek, de az általuk okozott kellemetlen panaszok miatt – illetve azért, mert a gyerekek a csípések miatt vakaróznak, az így kialakuló sebek pedig felülfertőződhetnek – fontos ellenük hamar védekezni.

Fésű és hajszesz

Az erősen eltetvesedett gyerekek hajából a vérszívók sűrű fogazatú fésűvel kifésülhetők (ilyen eszközt gyógyszertárakban, például a Gyöngy Patikák bármely tagjánál lehet beszerezni), de emellett fontos a hajszeszek, tetűirtó szerek használata is. Ezek használati utasítását mindig be kell tartani, figyelve arra, hogy a készítményt soha ne távolítsuk el a hajról és a fejbőrről idő előtt. Ha így teszünk, akkor fennáll az azonnali újrafertőződés veszélye. Mivel az elhalt serkéket a hajszálakhoz cementszerű anyag rögzíti, azokat csak ecetes vízbe mártott fésűvel lehet eltávolítani. A fejbőr kezelése mellett fontos az olyan használati tárgyak fertőtlenítése is, mint a fésű és a hajkefe, a kalap és kendő. Fontos tudni, hogy a tetűirtó hajszeszek nemcsak kezelésre, hanem megelőzésre is alkalmasak, veszélyeztetettség esetén (például ha megtudjuk, hogy a gyerektáborban előfordult fejtetű) érdemes használni ezeket.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration