Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Változik az időjárás, a hangulatunk, az étrendünk – és a bőrünk igényei is megváltozhatnak a tavasz beköszöntével. Néhány trükk a mindennapos rutinunkban segíthet, hogy ragyogóbb, simább és egészségesebb legyen az arcbőrünk.

Ahhoz, hogy a bőrápolásunk hatékony és kíméletes legyen, a legfontosabb, hogy ismerjük a bőrtípusunkat és a bőrünk aktuális igényeit. Az alapvető bőrtípusunk ismerete meghatározza, milyen ápoló termékekre van szükségünk, hogyan ápolhatjuk hatékonyan a bőrünket, hogyan segíthetünk a működését egyensúlyban tartani. Ám azt is fontos figyelni, hogy aktuálisan mit tapasztalunk a bőrünket illetően, hiszen akár az olyan tényezők, mint a stressz, az étrend, egy utazás, hormonális folyamatok vagy az időjárás is időlegesen megváltoztathatják azt, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben, és hogyan kell finomhangolni a mindennapos bőrápolásunkat.

Új szelek fújnak

Hogy miért érdemes épp tavaszra időzíteni egy kis frissítést a megszokott rutinban? A tél végére sokunk bőre válik fakóbbá, élettelen árnyalatúvá, szürkésebbé. Tapasztalhatjuk, hogy szárazabb a megszokottnál, vagy akár érzékenyebb, problémásabb. Egy kis extra törődés segíthet ezeken javítani, és felkészíteni a bőrt a tavasz változékony időjárására és az egyre intenzívebbé váló napsugárzásra. Bizony, erre is gondolni kell, hiszen a megújító, ragyogást fokozó termékek között lehetnek olyanok, amelyek átmenetileg növelik a bőr fényérzékenységét (a hámlasztók bizonyos típusai például ilyenek lehetnek), ezért ezeket még addig érdemes kúraszerűen használni, amíg nem tartózkodunk túl sokat erős UV-sugárzásban. Lássuk, hogyan érdemes nekivágni a bőrünk tavaszi megszépítésének.

Mi kell a bőrnek?

Az alapvető bőrtípusunkat illetően legjobb szakértőt, kozmetikust vagy bőrgyógyászt kérdezni, de egy egyszerű teszttel mi is beazonosíthatjuk, mik a bőrünk alapvető jellemzői. Ehhez nem kell mást tennünk, mint reggel tiszta vízzel arcot mosni, óvatosan szárazra törölni a bőrt, majd várni egy kicsit és megfigyelni, milyen érzéseink jelentkeznek. Hogy mit érdemes figyelembe venni, és milyen esetben mik a legfontosabb teendők, azt az egyes bőrtípusok tárgyalásánál mutatjuk be.

Száraz bőr: Serkentsük a megújulását

Ha az arcmosás után azt érezzük, hogy a bőrünk feszül, húzódik, esetleg viszket, akár apró ráncocskákat látunk rajta, valószínűleg a száraz típusba tartozik. Az ilyen bőr sima, egyenletes felszínű, a pórusok nem feltűnőek, viszont a tapintása érdes lehet. Könnyen veszít feszességéből, hamar jelennek meg rajta ráncok, könnyen kipirosodik, hámlik.

Fontos tudni: A száraz bőrtípus esetén a bőr az optimálisnál kevesebb faggyút termel. Emiatt lipidhiány lép fel, és ennek következtében a bőr védőrétege nem tud elég hatékonyan működni, nem képes megtartani a szükséges mennyiségű nedvességet.

Mit tehetünk? Mellőzzük az alkoholtartalmú, erőteljes tisztító hatású, szárító, intenzív illatanyagot tartalmazó készítményeket, és válasszunk olyanokat, amelyek tartósan kellemes bőrérzetet eredményeznek.

– Ha a bőrünket fakónak, fénytelennek látjuk, akkor például AHA-savat tartalmazó hámlasztóval hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a felszíne üdébbnek, hidratáltabbnak tűnjön. Ezek a termékek eltávolítják a hámsejtek felső, elhalt rétegét, halványíthatják a pigmentfoltokat és az öregedés jeleit is csökkenthetik. Este használjuk őket, és másnap ne feledkezzünk meg a fényvédelemről!

– Akár kúraszerűen, néhány hétig heti 1-2 alkalommal kimondottan száraz bőrre való pakolást vagy éjszakai maszkot alkalmazva puhábbá, ruganyosabbá tehetjük a bőrünket.

– Száraz bőrön nagyon jól működhetnek az arcápoló olajok. Érdemes kikísérletezni, hogy önmagában, krém helyett vagy egy-egy cseppet a bevált krémünkhöz adva működnek a mi esetünkben hatékonyabban.

Zsíros bőr: Hozzuk egyensúlyba

Ez a bőrtípus az arcmosás után sem érződik száraznak, és hamar visszatér az olajos csillogása és érzete. A mindennapokban is könnyen kifényesedik, pórusai tágak. A problémát a bőr túlzott faggyútermelése okozza, aminek következtében eltömődhetnek a pórusok, gyakorivá válik a mitesszerek, pattanások kialakulása.

Fontos tudni: Az intenzívebb faggyútermelésnek előnyei is vannak: a zsíros bőr rugalmasabb marad, kevésbé ráncosodik, lassabban veszít a feszességéből.

Mit tehetünk? A bőrápolás célja ne a felesleges faggyú minél hatékonyabb eltávolítása, hanem a bőr működésének kiegyensúlyozása, a faggyútermelés mérséklése legyen, mert a szárító, zsírtalanító hatású kozmetikumokra a bőr tovább fokozódó faggyútermeléssel reagálhat.

– A pórustisztító, kiegyensúlyozó hatású agyagos vagy szenes maszkok hatékonyan javíthatnak a problémás bőr állapotán. Már első alkalommal is látványos lehet, de kitartó használattal szépen normalizálható segítségükkel a faggyútermelés.

– A hámlasztó készítmények közül a BHA-tartalmúak azok, amelyek igazi áldást jelenthetnek a zsíros, problémás bőr számára, ezek ugyanis nemcsak a bőr felszínét, hanem a pórusok mélyét is képesek tisztítani, hámlasztani. Ezzel pedig segítenek csökkenteni a pattanások, mitesszerek mennyiségét, és megelőzni azok újbóli kialakulását.

– A zsíros bőrnek is szüksége van hidratálásra, nedvességre, ne gondoljuk, hogy krémezés hiányában majd javulni fog az állapota. A könnyű, akár mattító vagy kiegyensúlyozó hatású, gyorsan felszívódó, géles vagy lotion állagú hidratáló legyen alapvető része a mindennapos rutinunknak, ahogy a gyengéd, géles vagy zselés állagú lemosó is. 

Normál bőr: Fokozzuk a ragyogást

Ha abba a szerencsés csoportba tartozunk, akinek a bőre nem feszül, nem húzódik, hanem selymes marad a vizes lemosás után, és később sem fényesedik ki, hanem megmarad a komfortos érzet, akkor viszonylag könnyű dolgunk lesz a mindennapos bőrápolást illetően. A normál bőr jellemzően lágy tapintású, rugalmas, a pórusai nem feltűnőek, pattanásokra csak ritkán hajlamos, faggyútermelése optimális.

Fontos tudni: Ideális esetben az ilyen bőr se nem túl száraz, se nem túl zsíros, ám ettől még igenis szüksége van figyelmes ápolásra. Egyrészt azért, mert a mindennapokban azért elő-előfordulhat, hogy szárazabbnak érezzük, vagy épp egy kicsit problémássá válik időlegesen. Másrészt pedig mert a kor előrehaladtával csökkenhet a faggyútermelés, a bőr szárazabbá válhat – jó ennek hatásait megelőzni.

Mit tehetünk? Az egyébként is jó bőrállapotot ügyesen megválasztott hatóanyagok segítségével fokozhatjuk, az arcunk üdébbnek látszódhat.

– A C-vitamin sok szempontból jó választás: antioxidáns hatásának köszönhetően óvja a bőrt, fokozza a kollagén termelést, és egészséges ragyogást ad. Használhatjuk szérum formájában, de ha igazán látványos eredményt szeretnénk, akkor válasszunk C-vitaminos pakolást vagy ampullakúrát.

– A hámlasztás, ha óvatosan és fokozatosan alkalmazzuk, minden bőrtípusnak jót tesz, a normál bőr is csodásan megújulhat tőle. Keressünk olyan kombinált hámlasztót, amelyek anti-aging vagy ragyogásfokozó hatású, és végezzünk vele kúrát még a nyári meleg beköszönte előtt.

– A megfelelően hidratált bőr teltebb, rugalmasabb, simább – egy hialuronsavas, extrahidratáló hatású fátyolmaszkkal vagy hidrogéles maszkkal 10-15 perc alatt nagyon látványos, feltöltő hatást érhetünk el.

Kombinált bőr: Adjuk meg, amire szüksége van

Előfordulhat, hogy a bőrünk nem egységesen „viselkedik”, vagyis bizonyos területeken (jellemzően a T-zónában, vagyis a homlokon, orr vonalában, állon) kifényesedik, míg más helyeken húzódik, viszket vagy kipirosodik. Ezt hívjuk vegyes vagy kombinált bőrtípusnak, amelynél az arc különböző részei különböző típusú ápolást igényelnek.

Fontos tudni: A zsírosabb, fénylő területeken a faggyútermelés túlműködik, ez az oka a zsíros bőrérzetnek, a tágabb pórusoknak és a gyakori pattanásoknak, mitesszereknek. A többi területen a bőr normál vagy száraz is lehet, attól függően, milyen mértékű a faggyútermelés. Épp ezért szükséges lehet többféle típusú bőrápoló alkalmazása az arc különböző részein.

Mit tehetünk? Az alapvető ápoláshoz (tisztításhoz, hidratáláshoz) olyan termékeket keressünk, amelyek az arc egészéhez kíméletesek, emellett pedig speciális kozmetikumokkal koncentrálhatunk az egyes területek problémáinak kezelésére.

– A multimasking trend lényege, hogy az arc területére különböző ápoló maszkokat, pakolásokat viszünk fel: a zsírosabb részekre tisztító, kiegyensúlyozó hatásút, a szárazabb területekre pedig gazdagabb, tápláló verziót.

– A hidratálás mindegyik területen fontos, ezért jó ötlet lehet egy könnyen felszívódó, nem mitesszerképző hatású hialuronsavas szérumot beszerezni mindennapos használatra.

– Ha látványos megújulást szeretnénk, a maszkok használata előtt érdemes kipróbálni egy olyan kombinált hámlasztókészítményt, amely nem kiemelkedően magas hatóanyag-koncentrációjával, hanem ügyesen válogatott, egymás hatását támogató összetevőkkel frissíti fel a bőrt.

Ha érzékeny

A könnyen kipirosodó, gyakran irritált, hámló, a különböző külső tényezőkre intenzíven reagáló, érzékeny bőrt is sokan külön bőrtípusnak gondolják, ám ez valójában egy bőrállapot vagy bőrprobléma. Aminek a hátterében általában a bőr védőrétegének, vagyis a barrierrétegnek a sérülése, nem megfelelő működése áll. Ilyen esetben az intenzív, látványos bőrmegújítás helyett arra érdemes koncentrálni, hogy megtaláljuk azokat a bőrápolókat, amelyek a megfelelő ápolást nyújtják anélkül, hogy irritálnák a bőrt, vagy bármilyen egyéb panaszt okoznának. Általánosságban jó irányelv, ha minimalista összetételű, minél kevesebb irritáló összetevőt tartalmazó, nyugtató hatású készítményeket keresünk, és azokból sem használunk túl sokat, csak annyit, amennyire a bőrünknek szüksége van.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration