Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Sajnos egyszer minden véget ér, ez így van a felhőtlen nyári napokkal is. De míg a nyár a lelkünket a gondtalanság érzésével ajándékozta meg, a bőrünket és a hajtincseinket annál jobban megviseli. Ideje ezeket rendbe tenni.

Szeretjük a nyarat, hiszen végre hosszabban pihenhetünk, több időt tölthetünk a családdal, barátokkal. A rengeteg feltöltő élmény mellett viszont az erős napsugárzás, a vízparton töltött idő eredményeként néhány kellemetlen bőrtünettel is gazdagabbak leszünk. Nyár végére bőrünk igencsak száraz, vízhiányos, megszaporodnak a szarkalábak a szemünk körül és talán néhány pigmentfolt is felbukkant itt-ott. A pórusok tágabbak, és a fokozott faggyútermelés és a naptejek, szennyeződések kombinációjától akár mitesszerek, pattanások is felüthetik a fejüket. Itt az ideje egy kis feltöltő „renoválásnak”, egy évszakváltó bőrápolási rutinnak, ami segít visszanyerni bőrünk ragyogását.

‣ 1. Lépés: mélytisztítás

Ahogy búcsút intünk a nyárnak, itt a tökéletes alkalom, hogy mielőtt felkészítjük a bőrünket az új szezonra, előtte alaposan megtisztítsuk. Rá is fér, hiszen a hőség, az izzadás, a szennyeződések, a naptejek, a smink együttesen eltömte a pórusokat, amik mostanra ki is tágultak. Ha el akarjuk kerülni az ezekből kialakuló gyulladt pattanásokat, feltétlenül szükséges egy „nagytakarítás”. Naponta kétszer végezzünk dupla tisztítást: először egy olajos vagy tejes lemosóval tisztítsuk meg az arcunkat. Ez magához vonz minden olyan szennyeződést, amely szintén „olajos” alapú, mint a fényvédő maradéka vagy a levegőszennyeződés részecskék.

Második lépésként pedig használjunk egy vizes alapú habzó lemosót, mert ez segít eltávolítani minden egyebet – a szennyeződéseket, a verejtéket. És nemcsak este érdemes bevetnünk a dupla tisztítást, hanem reggel is, mert a verejték, a faggyútermelés és a krémek maradványait is fontos eltávolítanunk, hogy a nappali hidratálóink minél hatékonyabban végezhessék el feladatukat. Figyeljünk arra, hogy tisztítóink szappanmentesek legyenek és tartalmazzanak hidratáló, ápoló összetevőket is, hogy a kiszáradt bőrünk már a tisztítás során pluszgondoskodásban részesülhessen.

A dupla tisztítás kiegészítéseként heti két alkalommal használjunk peelinget, majd közvetlenül utána egy maszkot (ez lehet mélytisztító hatású). A peeling vagy radír segít eltávolítani a lerakódott elhalt hámsejteket, amitől a maszk hatóanyagai könynyebben be tudnak jutni a bőrbe. Érdemes enzimes peelingek közül választani, mert ezek gyengéden hámlasztanak, míg egyes mechanikai, szemcsés radírok irritálhatják, karcolhatják a bőrt. A peeling szabályozza a faggyútermelést is és segít visszaadni a bőr ragyogását.

‣ 2. Lépés: helyreállítás

Akár a dehidratációt szeretnénk csökkenteni, akár a leégés utáni sérült bőrt helyreállítani, az ápoló fátyolmaszkok és krémpakolások szuper segítőink mindkettőben. A nyaralás után csináljunk egy intenzív hidratáló pakoláskúrát: egy héten át mindennap tegyünk fel egyet a reggeli vagy esti tisztítás után. Ha sokat voltunk napon, válasszunk olyat, amiben bőrnyugtató, helyreállító hatóanyagok vannak (például aloe vera, kamillakivonat). Ha feszül a bőrünk, és úgy látjuk, elszaporodtak az apró szarkalábak, a hialuronsavas, kollagénes fátyolmaszkok nagyon hatásosak. A nagyon kiszáradt bőr komfortérzetét lipidekkel, ceramidokkal, peptidekkel dúsított krémpakolások adják vissza leggyorsabban, és ha lehetséges, válasszunk olyat, ami egész éjszakára fennhagyható!

‣ 3. Lépés: korrigálás

Talán érzékeljük, hogy jelentősen megszaporodtak szeplőink, pigmentfoltjaink. Ez főként az UVB-sugárzásnak köszönhető, ami nyáron jóval erősebb, mint az év többi részében. Az UV-fény aktiválja a bőr pigment-előállító sejtjeit, a melanocitákat, amelyek emiatt több festékanyagot termelnek. Emellett a napsugárzás hatására fokozottabban keletkezhettek ráncok is a bőrön, különösen, ha nem óvtuk megfelelően fényvédőkkel és antioxidánsokkal a nyár folyamán.

Bizonyos hatóanyagok segíthetnek korrigálni ezeket a bőrtüneteket. Ha főként pigmentfoltjaink vannak, a nappali és éjszakai arcápolásba építsünk be ragyogásfokozó, bőrkiegyenlítő szérumokat. Ezekből a C-vitamin- vagy niacinamidtartalmú variációk ajánlottak, mivel mindkettő erőteljes antioxidáns lévén segít csökkenteni a napsugárzás okozta gyulladásokat. Mivel a C-vitamin könnyen lebomló hatóanyag, győződjünk meg arról, hogy a szérumunk aktív, stabilizált formában tartalmazza ezt az összetevőt. Érzékeny, aknés bőr esetén inkább a niacinamidot válasszuk, mert bár nagyon hatásos, gyengéd is a bőrhöz. Fontos viszont, hogy ne kombináljuk a kettőt, és a niacinamid mellé AHA-savas készítményeket se használjunk, mert a kölcsönhatásuk bőrpírt okozhat.

‣ 4. Lépés: táplálás

A napsugárzás mellett a klóros vagy sós tengervíz, a szél és a légkondicionálás is erőteljes mértékben szárítja a bőrt, és ahogy változik az időjárás, a nyáron használt könnyű, gélszerű, „vizes” textúrájú hidratálók már nem nem tudják kellő mértékben pótolni a nedvességet a szomjazó, kiszáradt bőr számára. Ezért mostantól nappali és éjszakai ápolásként váltsunk gazdagabb, testesebb állagú hidratálókra!

‣ 5. Lépés: védelem

Bár a nyártól búcsúzunk, a napsütés továbbra is velünk marad egy ideig. Ráadásul UV-sugárzás felhős időben is éri a bőrt, így a védelmével ezután is törődnünk kell. Nappali krémünk után minden esetben használjunk fényvédőt!

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration