Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Az idős kori aktivitás hozzájárulhat az idő előtti halálozás kockázatának csökkentéséhez, vagyis lényegében a hosszú élethez. Ez még akkor is érvényes, ha fiatalon nem éltünk túlzottan sportos életet - állítja egy brit kutatás.

A Cambridge-i egyetem kutatója, Dr. Alexander Mok és csapata összefüggést talált a fizikai aktivitás és a közép- és időskorúak halálozási kockázata között. Az eredmény arra is utal, hogy az idősebb korban elkezdett rendszeres testmozgás akkor is segíthet meghosszabbítani az életet, ha az illető életvitele korábban nem volt különösebben sportos.

Ezt vizsgálták a kutatók

A vizsgálat közel 15000, 10 és 79 év közötti férfi és nő adatait elemezte. A vizsgálatba bevont személyek 1993 és 1997 között részt vettek egy a táplálkozást és a daganatos betegségek kockázatát elemző brit vizsgálatban. A kutatók a felmérés kezdetén, majd 2004-ig még három alkalommal megvizsgálták a résztvevőket, és felmérték az életmódjukat, az étrendjüket, az alkoholfogyasztási és dohányzási szokásaikat, megmérték a súlyukat, magasságukat és vérnyomásukat. A kutatócsoport a résztvevők végzettségét és társadalmi státuszát, valamint kórtörténetét is feljegyezte. A halálozási adatok felmérése céljából Dr. Mok és kollégái átlagosan 12,5 évig, 2016-ig követték nyomon a résztvevők életútját.

Az aktivitás életet ment

A követési idő során több mint 3000 résztvevő hunyt el, kétharmaduk szív- és érrendszeri, vagy daganatos betegség következtében. Ám az adatok világosan mutatták, hogy minél aktívabban élt valaki idős korában, annál nagyobb esélye volt az idő előtti halálozás elkerülésére. Mind a szív- és érrendszeri, mind pedig a daganatos betegségek kockázata csökkent.

Természetesen a kockázat azoknál volt a legkisebb, akik korábban is aktívak voltak, és idős korukban is azok maradtak, de a rendszeres testmozgás azok számára is életmentő - vagy legalábbis kockázat-csökkentő - tényező volt, akik középkorúan vagy annál is idősebben kezdtek bele a rendszeres testmozgásba. Még azok számára is hasznos volt a testedzés, akiknek a kutatás során már ismert volt a szív- és érrendszeri vagy éppen daganatos betegsége. 

A kutatók szerint tehát érdemesebb lenne minél hamarabb felvenni a programunkba a rendszeres mozgást: legalább heti 150 perc mérsékelt intenzitású, vagy 75 perc intenzív mozgásra van szükségünk az egészség fenntartásához. Aki már fiatal korától beiktatja ezt az életébe, az idővel, amikor a szervezet idősen elkerülhetetlenül „rozsdásodni” kezd, eleve magasabb fittségi szintről indul, mint aki egész életében mozgásszegényen élt. Aki viszont idősebb korban elkezdi vagy megtartja a rendszeres testmozgást, hosszabb ideig képes szinten tartani az egészségi állapotát, sőt, akár javítani is azon. 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration