Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A fájó ízületek nem jelentenek szobafogságot: már néhány apró változtatással sokat tehetünk a felhőtlen mozgás öröméért. Összegyűjtöttünk néhány kevéssé ismert jó tanácsot.

Ébredjünk fitten

Legyen olyan ágyunk, amiből nem fájós háttal kelünk föl! Lapos és viszonylag kemény legyen, a matracban a közepes keménység az optimális. A fő szabály, hogy minél nehezebbek vagyunk, annál keményebb matracot válasszunk, hogy alvás közben ne süppedjünk be az ágyba, gerincünk egyenes tartásban pihenhessen és lazulhasson el. A fejpárna is legyen lapos, hogy a nyak pontosan a gerinc folytatásaként nyúljon el rajta, ne lógjon, vagy legyen magasabban. Lehetőleg ne aludjunk huzamosabb ideig háton, viszont kifejezetten tartásjavító a hason fekvés.

Tanuljunk meg helyesen állni!

Hosszasabb álldogálással járó alkalmakkor álljunk kis terpeszben, mindkét lábbal a földön, szimmetrikusan terhelve a gerinc és csípő két oldalát. Húzzuk kicsit magunk alá a fenekünket, és lazításképpen tegyünk időnként néhány lépést.

Háztartás, fájdalommentesen

A csavarodó, tekeredő mozdulatok fölöslegesen terhelik az ízületeket, főként a gerincet. Alapszabály, hogy nehéz tárgyakat felemelni csak hajlított térdekkel, egyenes háttal szabad, különben a gerincet a szükségesnél jobban terheljük. Cipeléskor a jobb és bal kézben azonos tömeg legyen, a szatyor soha ne húzzon csak az egyik oldalon. Porszívózni és ablakot mosni is egyenes háttal kell.

Tartsuk melegen a fájós részeket!

A hidegre érzékeny ízületekkel élők télen valósággal úgy érezhetik, mintha csontjaikig hatolna a hideg. Főként a térd, a csípő, a gerinc, majd az ujjak és a bokaízületek hidegsége zavaró. A hideg okozta rosszabbodást mérsékli, ha folyamatoson mozgatjuk és melegben tartjuk az ízületeket. A meleg csökkenti a fájdalmat, mozgékonnyá teszi az ízületeket, javítja a környező szövetek vérkeringését.

Patikából a természetes megoldást

Sok ízületvédő, gyulladásgátló gyógynövény ismert, melyeket gyógyszertári teakeverék formájában szerezhetünk be. A vízhajtó hatású csalánlevél, a fűzfakéreg vagy az árnika is megtalálható az az ilyen keverékekben, melyeket a sokszor menta- és mályvalevéllel ízesítenek. Ugyancsak hatékony a gyöngyvessző (Spirea) és az orbáncfű (Hypericum perforatum) levele. E leveleket hideg vízben egy óra hosszat kell áztatni, majd felfőzni. 5-10 perces állás után szűrve fogyasztható napi három-négy csészével. Az Afrika félsivatagos vidékeiről érkező ördögcsáklya (Harpagophytum procumbens) gyulladáscsökkentő és fájdalom-csillapító hatását ízületi kopással küszködők esetében klinikai kísérletek is igazolták. Főként enyhe reumás fájdalmakra ajánlott belsőleg és külsőleg egyaránt.

A vérkeringést és az ízületek működését egyaránt serkentő, fürdővízbe adagolható illóolajok a rozmaring-, eukaliptusz-, levendula-, citrom-, majoranna- és kámforolaj, melyeket masszázsokhoz is eredményesen alkalmazhatunk.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration