Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

 Idén télen nem tudunk síelni, az edzőtermek pedig zárva vannak, így a mozgáslehetőségek általánosságban is beszűkültek. A sport ugyanakkor a fizikai és mentális jóllét megtartásának nélkülözhetetlen eszköze, lemondani nem szabad róla. Mit tehetünk a tél hátralevő részében?

Ugyan az uszodák és edzőtermek zárva vannak, nem lehet látogatni a sípályákat és a korcsolyapályákat, de a rendszeres mozgásról ezért még nem kell lemondani! A legjobb heti két-három kardioedzésre – ami lehet egy tempósabb séta, kocogás, vagy akár szobakerékpározás – törekedni, és mellé kell beilleszteni heti egy-két olyan alkalmat, ami a gerincet mobilizálja, erősíti.

 

Ahhoz, hogy egy kiadósabb sétát tegyünk, elég kimenni egy nagyobb parkba, vagy a városok melletti zöldterületekre. A lényeg, hogy tempósabban, az izmokat jobban igénybe véve gyalogoljunk. Lehet a parkokban nordic walkingolni is, az ehhez szükséges botok beszerzése nem komoly kiadás. Hétvégén lehet túrázni is, ami akár családi program is lehet. Ezek során akár olyan rokonokkal is időt lehet tölteni, akiket a járványhelyzet miatt nem merünk meghívni otthoni összejövetelekre.

 

Fontos a bemelegítés

Télen futni, kerékpározni is lehet, tévhit, hogy ezeknek a sportoknak csak nyáron van létjogosultsága. Arra viszont figyelni kell, hogy az ilyen tevékenységekhez jól fölöltözzünk – aki télen e nélkül sportol szabadban, az szinte biztosan megfázik –, kerékpározáshoz pedig viseljünk sisakot. Aki a futást választja, annak ezt célszerű nem betonon tennie, és érdemes jó futócipőt is beszereznie. Ehhez el lehet menni olyan üzletbe is, ahol a láb vizsgálata után ajánlanak lábbelit. Hogy ne történjen sérülés, fontos, hogy a sportolás előtt legalább öt percig melegítsünk be, majd ugyanennyi időt szánjunk a levezetésre is. Ez segíti, hogy a mozgás megkezdése előtt javuljon a keringés, és így kisebb eséllyel történjenek húzódások és egyéb sérülések, utána pedig kevésbé alakuljon ki izomláz.

 

Négy fal között mozogni

Azoknak, akik a lakásból nem tudnak, vagy nem akarnak kimozdulni, jó választás lehet a pilátesz és a jóga, mindkettő alaposan átmozgatja az ízületeket, erősíti az izmokat, de közben kíméli is azokat. Jók a törzsstabilizáló edzések is, főleg ilyenkor, amikor végképp keveset mozgunk. Szintén hasznosak a saját súlyos edzések, például felülések, fekvőtámaszok, guggolások és kitörések. Ilyen edzések online formában is elérhetők, érdemes ezek közt körülnézni, kiválasztani a megfelelőt. Akinek valamilyen mozgásszervi problémája van, annak célszerű gyógytornásztól online konzultációt is kérni.

A kor nem lehet akadály

Az idősebbeknek jót tesznek a senior tornák és a nekik szánt súlyzós edzések, amelyekkel az izmok jól erősíthetők. Ez azért fontos, mert a kor előrehaladtával a csontok gyengülnek, így egy-egy esésnek komoly következménye is lehet. Viszont ha az izmok karban vannak tartva, könnyebb megelőzni a baleseteket. Az izomerő megtartása azért is fontos, mert az izmok stabilizálják az ízületeket is, csökkentik az azokat érő ártalmakat. Idősebb korban célszerű külön egyensúlyi gyakorlatokat is végezni.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration