Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A gyorsgyaloglás, más néven power walking egyre divatosabb sportág, ami külön felszerelés nélkül ad lehetőséget a szabadtéri mozgásra. Kiknél lehet előnyös ez az edzésforma, és mire kell figyelni az űzésekor?

A gyorsgyaloglás nem keverendő össze a városnéző sétával és a túrázással, azokhoz egy kicsit sem hasonlít. A gyaloglásnak ez a típusa meglehetősen sportszerű, gyors és dinamikus, élettani hatásai is ennek megfelelőek. Űzésekor a pulzus egyértelműen megemelkedik, intenzívebbé válik a légvétel is – ebből adódóan a power walking megnövekedett oxigénfelhasználással járó aerob sportnak tekinthető.

A power walking nagy előnye, hogy az ízületeket nem terheli úgy, mint például a futás, de az erőnlétet jobban fejleszti az egyszerű gyaloglásnál. Ebből a szempontból a nordic walkinghoz hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy esetében hiányzik az ott megszokott speciális bot. A gyorsgyaloglás – hasonlóan a nordic walkinghoz – azok számára is előnyös, akik jelentős túlsúllyal élnek. Választhatják azok is, csak idősebb korukban vágnak bele komolyabb testmozgásba.

 

Csak lendületesen!

A mozgásforma lényege a lendületes lépésekkel történő gyaloglás, amelynél a lábmunkát erőteljes karmozdulatok is támogatják (ezeknek ellentétesnek kell lenniük a lábmozgással). Vigyázni kell arra, hogy a lábfejet a lépéseknél még véletlenül se csapjuk, a talptechnika gördülő legyen. Ez azt jelenti, hogy először mindig a sarok ér le a földre, majd a lábfej a talp középső részén át a lábujjpárnákra gördül. Fontos az is, hogy sportolás közben a fej előre tekintsen, a hát pedig ne görnyedjen. Figyelni kell a mellkas kiemelésére és a hasizmok feszítésére is, illetve arra, hogy a váll az intenzív karmozdulatok ellenére le legyen engedve. Az alkarnak és a felkarnak a könyöknél 90 fokos szöget kell bezárnia.

 

Pár perc nem elég

A power walkingot izgalmassá lehet tenni azáltal, hogy lejtőket és emelkedőket, esetleg lépcsőket is belecsempészünk a távjába, vagy ezektől függetlenül változtatunk a tempón. Mindez a hatást is fokozza. Aki már edzettebb, az a gyorsgyaloglást megszakíthatja fekvőtámaszozással vagy guggolással, karhajlításokkal, törzsdöntésekkel is.

Ugyan ez a mozgásforma – még ha nem is fűszerezzük extra gyakorlatokkal – meglepően fárasztó lehet, ennek ellenére fontos, hogy szánjunk rá elég időt. Ideális esetben 45-90 percig kell űzni, ezáltal érhetők el azok a kedvező élettani hatások (köztük a szív- és érrendszeri), amelyek általában jellemzik az aerob edzéseket.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration