Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Az afázia neve többek számára ismerősen cseng, de azt kevesen tudják, hogy pontosan mit takar ez az elnevezés, ami elsősorban stroke után alakul ki. Mi okozza ilyenkor a beszédközpont problémáját, és hogyan kezelhető a zavar?

Az afázia nem betegség, hanem a beszéd szerzett zavara, olyan probléma, ami súlyos kommunikációs nehézséget is okozhat. Ismert érintettje Bruce Willis, de ilyen Kulka János is, akinél szintén a stroke után alakult ki ez a nyelvi zavar. Afázia az agyvérzésen átesett betegek 30 százalékát érinti valamilyen szinten, de jelentkezhet koponyát érintő balesetek, agydaganatok vagy egyéb betegségek, például epilepszia következményeként is. Bár a kommunikációs nehézségek miatt sokan azt gondolják, hogy az érintettek szellemi képességei gyengék, ez általában nem igaz: többségük mindent tud és ért, csak nem képes megfelelően válaszolni.

 

Egyértelmű tünetek

Az afázia neuropszichológiai és logopédiai tesztekkel egyértelműen elkülöníthető más zavaroktól, betegségektől, így olyan nem fordulhat elő, hogy szakemberek nem ismerik fel. A probléma mindig hirtelen, például a stroke-ot követően jelentkezik, olyan nincs, hogy fokozatosan alakul ki. Illetve van, de csak akkor, ha például agyi tumor áll a hátterében, ami folyamatosan növekszik. Viszont ilyen esetekben a nyelvi zavar nem elsődleges tünet, a daganatra azt megelőzően más jelek is felhívják a figyelmet.

 

Csapatban kezelni

Az afáziát neuropszichológus és logopédus kezeli, mindkét szakember segítsége fontos. Előbbi azért elengedhetetlen, mert ennél az állapotnál nem csak a beszédkészség sérül, hanem megváltozik az érintettek teljes élete.

A kommunikációs nehézségek nagyon sok problémát okozhatnak, az érintettek hajlamosak lehetnek arra is, hogy problémájukat szégyellve teljesen bezárkózzanak, ami állapotukat csak rontja. A kezelésre a családtagoknak, barátoknak is figyelniük kell, nem jó például, ha szerettük helyett befejezik a kimondott mondatokat, kimondják a keresett szavakat. Ez ugyanis csak nehezíti a rehabilitációt, ez elvesztett készségek fejlesztését.

 

Komplex tünetek

Magát a nyelvi rendszert, ami az afáziánál sérül, logopédusi segítséggel lehet visszaépíteni, figyelembe véve a probléma szintjét. Például van, aki nem tudja megfogalmazni a gondolatait, kéréseit és panaszait, beszédében értelmetlen szavak jelennek meg. A nyelvi zavarok közül a leglátványosabb az, hogy az érintettek elhagyják vagy eltévesztik a ragokat, rosszul használják az igeidőket, hiányos mondatokat fogalmaznak meg. Kisebb-nagyobb mértékben beszédértési zavar is jelentkezhet, gondot okozhat az olvasás és az írás, a számolás. Az érintettek felépülése nagyban függ attól, hogy a sérülés az agy mely területét érintette, és mennyire volt súlyos. Számít az beteg életkora és egészségi állapota is, de fejlődésre – köszönhetően az agy plaszticitásának – egy életen át van esély.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration