Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Valóban létező szenvedélybetegség a netfüggőség, vagy ez csak egy címke, amit a sokat internetezőkre ragasztunk? Honnan lehet tudni, hogy aki sokat ül a gép előtt, csak elfoglalt, vagy már függő?

A lélektan szakértői szerint a számítógép túlzott használata is torkollhat a hagyományos szenvedélybetegségekhez hasonló függőségbe. Ahhoz persze, hogy valakiről ki lehessen mondani, hogy számítógépfüggő, előbb alaposan meg kell vizsgálni egyéb életkörülményeit is. Akit a munkája köt napi nyolc órára a számítógéphez, az nyilvánvalóan nem említhető egy lapon azzal, aki éjt nappallá téve videojátékozik. Kérdés az is, hogy a sokat internetező személynek milyen egyéb lehetőségei vannak a kapcsolatai ápolására, különösen a mostani, személyes találkozásokat nélkülöző időszakban.

Többféle problémát kísérhet

Sokszor depresszió, szorongás, egészségügyi problémák vagy munkahelyi, magánéleti krízisek kísérő tüneteként jelenik meg az online világban való túlzott elmerülés. Ilyenkor ez egyfajta menekülő út a valóságos világ problémái elől. Akár a számítógépes játékokban való elmerülésről, akár az online társkereséstől való függésről, az online szex, az online vásárlási lehetőségek, vagy a közösségi oldalak túlhasználatáról, esetleg a hírek kényszeres kereséséről van szó, függőségről akkor beszélünk, amikor ez a tevékenység már a mindennapi élet egyéb területeit is zavarja.

Rontja az életminőséget

Egyes vélemények szerint, aki a munkájával nem összefüggő számítógépes tevékenységgel többet tölt napi 3-6 óránál, már függőnek tekinthető. De nem pusztán a mennyiségről van szó: az is fontos kérdés, hogy mennyire veszíti el az illető a számítógép-használat ideje alatt az időérzékét, és vajon elhanyagolja-e alapvető szükségleteit. Intő jel, amikor az internetezés már a tanulás, a munka, sőt, olyan alapvető dolgok elől is elveszi az időt, amilyen az alvás, az evés vagy a személyes higiénia. 
Az is árulkodó jel lehet, ha az illető életének középpontjában az egyre jobb hardverek és szoftverek beszerzése, és az egyre több számítógépezés áll. Ha az internet vagy a számítógép valamilyen okból nem elérhető, a függőnél elvonásra utaló tünetek, például harag, feszültség, depresszió lesz úrrá. Sokszor a netfüggők, más szenvedélybetegekhez hasonlóan nincsenek is tisztában saját függőségükkel.

Igyekezzünk határt szabni

Bár mostanság nehéz elszakadni a digitális eszközöktől, érdemes határt szabni a digitális tevékenységeinknek - már csak a megelőzés kedvéért is. Legyenek olyan órák, vagy akár napok, amikor egyszerűen nem kapcsoljuk be a gépet. Ha pedig ilyenkor indokolatlan levertséget, feszültséget tapasztalunk, érdemes komolyan venni a problémát, és tudatosan törekedni az internet- és számítógép-mentes tevékenységek beépítésére az életünkbe. Ha egyedül nem sikerül megoldani, érdemes pszichológustól, pszichiátertől segítséget kérni.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration