Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Injekciót kapni senki sem szeret különösebben - ám vannak gyerekek, akik szinte fóbiásan rettegnek a tűtől. Mit tehetünk, hogy ne legyen tortúra egy oltás?

Kár lenne tagadni, az injekció fáj. A gyerekek pedig őszinték. ha valami fáj, tiltakoznak ellene. Ám vannak néhányan, akikkel kész tortúra oltásra menni, annyira rettegnek a tűtől. Szerencsére szülőként sokat tehetünk érte, hogy idővel megszokják ezt a kis kellemetlenséget. Megmutatjuk, milyen szabályokat érdemes betartani.

Legyünk őszinték!

Ne tagadjuk le, ha az orvosnál oltás várható, de ne is csináljunk belőle tragédiát. Igen, kicsit fájni fog, de a fájdalom pár másodperc alatt elmúlik – ha ezt mondjuk, a gyerek tudni fogja, mire számítson, nem éri meglepetésként a kellemetlenség. Magyarázzuk el, mi fog történni. Ha higgadtan, de őszintén állunk a dologhoz, idővel a gyerek is így fog. Soha ne ijesztgessük azzal a gyereket, hogy ha rosszul viselkedik, akkor a doktor néni nagy, fájdalmas injekcióval várja majd!

Maradjunk higgadtak!

Ha a szülő ideges, a gyerek is az lesz. Vagyis akármennyire is tartunk mi magunk a tűtől, próbáljuk megőrizni a nyugalmunkat, ne ragasszuk rá a saját fóbiánkat a gyerekre. 

Vigyünk egy nyugtató plüssfigurát!

Engedjük meg, hogy a gyerek magával hozza a kedvenc plüssét a rendelőbe. Az ilyen puha állatkák biztonságot adnak - utána pedig nyugodtan ki lehet mosni őket.

Tereljük el a gyerek figyelmét!

Kérdezzünk valamit a gyerektől, amíg az orvos éppen beadja az oltást - sok gyerekorvos maga is ezt a taktikát választja a félős gyerekek esetében. A köhögős trükk is jól jöhet: nem tudni, miért, de kutatások igazolják, hogy ha a gyerek megpróbál egyet köhögni az oltás ideje alatt, kevésbé érzi a fájdalmat. Az is jó megoldás, ha két-három mély levegőt vesz, amíg megkapja az injekciót.

Hallgassunk az orvosra!

Az orvos segíteni fog abban, hogy hogyan helyezkedjünk el az oltás alatt: hogyan vegyük ölbe a gyereket, hogyan fogjuk meg, hogy minél gyorsabban és könnyebben menjen minden. Hallgassunk rá!

Legyen kéznél a jutalom!

A bátorságért jutalom jár: egy apró játék, egy matrica, egy dicséret, vagy akár egy kis édesség. Szigorúan tilos viszont a félelem vagy a sírás miatt megszidni vagy megszégyeníteni a gyereket.

Figyeljünk a fóbiára!

A tűfóbia létező dolog, így nem szabad bagatellizálni a gyerek félelmét. Ugyanakkor érdemes megnézni, hogy nem csak egy rossz élmény miatt fél-e a gyerekünk az injekciótól, és időt hagyni rá, hogy a jobb élmények felülírják a rosszat. Ha viszont nem szűnik a rettegés, akár gyermekpszichológustól is segítséget kérhetünk.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration