Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Gyöngy Prémium alkalmazás Töltsd le te is és próbáld ki
azonnali kedvezményeinket!
App qr code

A rost az egyik legfontosabb tápanyagunk, mégis viszonylag kevés szó esik róla. Pedig a rostszegény táplálkozás sok problémát okozhat, míg a megfelelő rostfogyasztás javíthat az általános egészségi állapotunkon. Vajon hogyan lehet rostban gazdagabb az étrendünk?

Az élelmi rostok leggyakrabban az emberi szervezet számára emészthetetlen, növényi eredetű, sokszorosan összetett szénhidrátok. Korábban a táplálkozástudományi szakemberek a vízben oldható és vízben nem oldható rostok csoportjára osztották őket, ma azonban már máshogy csoportosítják a rostokat: többek között az élelmiszerekben természetesen fellelhető étrendi rostok, és a mesterségesen előállított funkcionális rostok csoportját különböztetik meg.

A rostban gazdag táplálkozás nem csak az emésztés javításában és a székrekedés megelőzésében eredményes, hanem akár a koleszterin- és a vércukorszintre is jó hatással lehet, sőt, akár a testsúly szabályozásában, a fogyásban is segíthet. Ezzel pedig közvetve a szív- és érrendszer egészségét is védi. De hat a rostfogyasztás a bélflóra egyensúlyára, ezen keresztül pedig az immunrendszer egészségére is.

Ám a statisztikák szerint sajnos túl kevés rostot fogyasztunk: az ideális 35-45 gramm rostbevitel helyett a legtöbbünk étrendjében csak napi 16-25 gramm rost szerepel. Ezzel az öt étellel viszont, ha rendszeresen fogyasztjuk őket, javíthatunk ezen a helyzeten.

Alma

A legegészségesebb gyümölcseink egyike, jó hírét a rosttartalmának is köszönheti. Egy közepes almában, ha a héjával együtt fogyasztjuk, 4,4 gramm rost van, miközben a kalóriatartalma alacsony. A körte is hasonlóan rostdús, egy közepes darab 5,5 gramm rostot tartalmaz.

Zabpehely

Az egyik legjobb rostforrás, épp ezért tartják sokan a zabkását az egyik legegészségesebb reggelinek. De dúsíthatjuk vele a süteményt, vagy akár a fasírtot is. 100 grammnyi zabpehellyel 17 gramm rostot veszünk magunkhoz.

Lencse és más hüvelyesek

A hüvelyesek nemcsak növényi fehérjeforrásként válnak be, hanem rostforrásnak is kiválóak. A lencséből lehet leves, főzelék, curry, saláta, de akár még növényi alapú fasírt is. 100 gramm lencse 8 gramm rosttal gazdagítja az étrendünket.

Lenmag

A tápanyagokban rendkívül gazdag apró magokat beletehetjük a reggeli müzlibe, turmixba vagy zabkásába, de akár a salátára is rászórhatjuk. Kenyeret, süteményt is süthetünk vele. 100 gramm lenmagban 27 gramm rost rejtőzik.

Avokádó

Ez a közkedvelt étel nem csak egészséges, egyszeresen telítetlen zsírsavakban, hanem rostokban is rendkívül gazdag: fél avokádóban 5 gramm rost van. Pirítósra téve, szendvicskrémnek, salátának, turmixok alapanyagának is remekül beválik.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration