Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A rost az egyik legfontosabb tápanyagunk, mégis viszonylag kevés szó esik róla. Pedig a rostszegény táplálkozás sok problémát okozhat, míg a megfelelő rostfogyasztás javíthat az általános egészségi állapotunkon. Vajon hogyan lehet rostban gazdagabb az étrendünk?

Az élelmi rostok leggyakrabban az emberi szervezet számára emészthetetlen, növényi eredetű, sokszorosan összetett szénhidrátok. Korábban a táplálkozástudományi szakemberek a vízben oldható és vízben nem oldható rostok csoportjára osztották őket, ma azonban már máshogy csoportosítják a rostokat: többek között az élelmiszerekben természetesen fellelhető étrendi rostok, és a mesterségesen előállított funkcionális rostok csoportját különböztetik meg.

A rostban gazdag táplálkozás nem csak az emésztés javításában és a székrekedés megelőzésében eredményes, hanem akár a koleszterin- és a vércukorszintre is jó hatással lehet, sőt, akár a testsúly szabályozásában, a fogyásban is segíthet. Ezzel pedig közvetve a szív- és érrendszer egészségét is védi. De hat a rostfogyasztás a bélflóra egyensúlyára, ezen keresztül pedig az immunrendszer egészségére is.

Ám a statisztikák szerint sajnos túl kevés rostot fogyasztunk: az ideális 35-45 gramm rostbevitel helyett a legtöbbünk étrendjében csak napi 16-25 gramm rost szerepel. Ezzel az öt étellel viszont, ha rendszeresen fogyasztjuk őket, javíthatunk ezen a helyzeten.

Alma

A legegészségesebb gyümölcseink egyike, jó hírét a rosttartalmának is köszönheti. Egy közepes almában, ha a héjával együtt fogyasztjuk, 4,4 gramm rost van, miközben a kalóriatartalma alacsony. A körte is hasonlóan rostdús, egy közepes darab 5,5 gramm rostot tartalmaz.

Zabpehely

Az egyik legjobb rostforrás, épp ezért tartják sokan a zabkását az egyik legegészségesebb reggelinek. De dúsíthatjuk vele a süteményt, vagy akár a fasírtot is. 100 grammnyi zabpehellyel 17 gramm rostot veszünk magunkhoz.

Lencse és más hüvelyesek

A hüvelyesek nemcsak növényi fehérjeforrásként válnak be, hanem rostforrásnak is kiválóak. A lencséből lehet leves, főzelék, curry, saláta, de akár még növényi alapú fasírt is. 100 gramm lencse 8 gramm rosttal gazdagítja az étrendünket.

Lenmag

A tápanyagokban rendkívül gazdag apró magokat beletehetjük a reggeli müzlibe, turmixba vagy zabkásába, de akár a salátára is rászórhatjuk. Kenyeret, süteményt is süthetünk vele. 100 gramm lenmagban 27 gramm rost rejtőzik.

Avokádó

Ez a közkedvelt étel nem csak egészséges, egyszeresen telítetlen zsírsavakban, hanem rostokban is rendkívül gazdag: fél avokádóban 5 gramm rost van. Pirítósra téve, szendvicskrémnek, salátának, turmixok alapanyagának is remekül beválik.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration