Valóban távol tartja az alma az orvost?
3 perc olvasás - 2021. május 29.
Napi egy alma az orvost távol tartja – mondják. De vajon tényleg ennyire egészséges ez a gyümölcs, vagy azért nem árt árnyalni a képet? Miben segíthet a rendszeres almafogyasztás?
A kutatások egyelőre még nem tártak fel közvetlen kapcsolatot a rendszeres almafogyasztás ténye és a ritkább orvoslátogatás között. Fogalmazzunk úgy, hogy attól még nem lesz minden rendben, ha egy alapvetően egészségtelen étrendet kiegészítünk egy almával. Az azonban tény, hogy minél több gyümölcsöt fogyasztunk, annál egészségesebbé válik az étrendünk, és a változatos, zöldségekben, gyümölcsökben, rostokban, sovány fehérjeforrásokban és teljes kiőrlésű gabonafélékben egyaránt gazdag étrend már valóban hozzájárulhat az egészségünk megőrzéséhez.
Vagyis az alma mindenképpen hasznos táplálék, már csak azért is, mert az év minden időszakában hozzáférhető, és nem is túl drága. Alacsony kalóriatartalma mellett (egy közepes alma energiatartalma 95 kcal) sok rostot, antioxidáns hatású vegyületeket, vitaminokat, ásványi anyagokat vihetünk be vele a szervezetünkbe. Egy közepes darabban 4,5 gramm rost van, a napi C-vitamin szükségletünknek pedig 9 százalékát fedezhetjük egyetlen almával. A C-vitamin különösen hatékony antioxidánsként ismert, amelynek segítségével felvehetjük a harcot a szabad gyökök ártalmas hatása ellen.
A rendszeres almafogyasztás több kutatás szerint is segíthet bizonyos betegségek, például a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében. Az almában található flavonoidok enyhíthetik a szervezetben jelen levő gyulladásos folyamatokat, ezzel védve a szív és az érrendszer egészségét. Az alma rosttartalma pedig a vérnyomást és a koleszterinszintet csökkenti. Az antioxidáns hatású vegyületek a daganatok megelőzésében is hasznosak lehetnek.
A gyümölcsök rendszeres fogyasztása a testsúly szabályozásának is fontos része: egyszerűen fogalmazva, aki sok gyümölcsöt eszik (adott esetben édesség helyett), az nehezebben hízik el. De a gyümölcsökben található vitaminok és ásványi anyagok a csontrendszer, a tüdő és az agy egészségét is óvják, sőt, a cukorbetegség megelőzésében is szerepet játszhatnak. Egyetlen dologra érdemes figyelni: ha rostszegény étrendről váltunk hirtelen sok rostot tartalmazóra, az az első időkben puffadást és gyomorfájást okozhat. Épp ezért érdemes a rost mennyiségét fokozatosan növelni az étrendünkben.
Belépést követőn 6 hónapig nem kell újra bejelentkezned. Bármikor törölheted a fiókod.