Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Gyöngy Prémium alkalmazás Töltsd le te is és próbáld ki
azonnali kedvezményeinket!
App qr code

A bulgurt leginkább egészséges köretként fogyasztjuk, de gyors, tápláló egytálétel is készülhet belőle. De vajon miért jó a szervezetünknek, ha rendszeresen az asztalra kerül?

A bulgur a közel-keleti és a török konyha kedvelt hozzávalója. A török éttermekben „török rizs” néven találkozhatunk vele. Pedig nem rizs, hanem egyfajta búzatöret: a teljes érés előtt betakarított, vagy már érett búzaszemeket hántolás után előfőzik, esetleg gőzben megpárolják, napon kiszárítják, majd rizsszem nagyságúra törik. A rizzsel ellentétben nem ragad össze, mivel a felületére tapadt keményítőt szárítás után lekoptatják róla. A világos bulgur mellett létezik barna bulgur is, amely sötét búzából készül, és enyhén diós aromával rendelkezik.

Kiváló tápanyagforrás

A bulgur kiváló rostforrás, rosttartalma több mint ötszöröse a barna rizsének. Épp ez teszi az egészséges táplálkozás fontos hozzávalójává: a fogyókúrázóknak, inzulin-rezisztenciával vagy cukorbetegséggel élőknek, vagy emésztési nehézségekkel küzdőknek is sokat segít. Gazdag folsavban, foszforban, magnéziumban, káliumban és vasban. Bőségesen van benne E-vitamin, és a többi gabonához hasonlóan B-vitaminokban is bővelkedik. Támogatja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét, de az idegrendszer megfelelő működéséhez is hozzájárul. Kalóriaszegényebb, mint a legtöbb teljes kiőrlésű gabona, például a barna rizs. 

Gyorsan elkészíthető

Íze viszonylag semleges, így jól illik a húsokhoz, zöldségekhez, és sokoldalúan ízesíthető. Készülhet belőle egészséges köret, egytálétel, de akár a császármorzsához hasonló édesség is. Elkészíteni nem is lehetne egyszerűbb: leforrázhatjuk, beáztathatjuk, vagy a rizshez hasonlóan megfőzhetjük. Forró, sós vízzel leöntve körülbelül 20 perc, hideg vízbe áztatva nagyjából egy éjszaka alatt puhul meg. Ha főzzük, 10-15 perc is elég, hogy az asztalra kerülhessen.

A Gyöngy Patikák receptajánlata bulgurból

Zöldséges bulgur
Hozzávalók:

  • 2 szál sárgarépa
  • 15 dkg fagyasztott vegyes zöldség
  • egy bögre bulgur
  • 15 dkg pirított csirkemell
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors, zöldfűszerek ízlés szerint

A sárgarépát megtisztítjuk, kockákra vágjuk. Egy lábasban sós vizet forralunk. Ha felforrt, beletesszük a bulgurt, a sárgarépát, a fagyasztott zöldségeket, és körülbelül 10 perc alatt az egészet puhára főzzük. Egy lábasban felforrósítunk egy evőkanálnyi olajat, és a lecsepegtetett zöldséges bulgurt átforgatjuk benne. Sóval, borssal, friss vagy szárított zöldfűszerekkel ízesítjük, és azonnal tálaljuk. Pirított csirkemellkockákkal is gazdagíthatjuk, így egészséges, teljes értékű vacsorát készíthetünk pár perc alatt.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration