Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A népbetegségnek számító magas vérnyomás akár éveken keresztül is tünetmentes lehet, vagy olyan tüneteket produkálhat, amelyeket egy-egy kézlegyintéssel, fájdalomcsillapítóval elintézünk. Számos esetben a már kialakult szövődmények miatt keressük fel az orvosunkat, pedig kellő odafigyeléssel megelőzhető a betegség.
 

A szív- és érrendszeri problémák a leggyakoribb megbetegedések, amelyek a népesség jelentős részét érintik és sajnos sok elvesztett élet mögött állnak. A sokféle probléma – érelmeszesedés, agyi keringési problémák, szívinfarktus és stroke – hátterében legtöbbször egy közös tényezőt, a magas vérnyomást lehet felfedezni. A teljes lakosság legalább egynegyede érintett, de a gyakoriság az életkorral nő, ötven év felett egyre gyorsuló ütemben, a hetvenedik életévüket betöltöttek között tízből hat embernek biztosan magas a vérnyomása. A megfelelő vérnyomás beállítása és megtartása szó szerint életet menthet, éppen ezért nézzük, mit tehetünk egészségünk érdekében.

 A magas vérnyomás súlyos következményekkel járhat

Vérnyomásunk attól függ, hogy szívünk mennyi vért pumpál az ereinkbe és az erek mennyire tágak, vagy éppen szűkek: minél több a vér és minél szűkebbek az erek a vérnyomás annál magasabb. Így érthető, hogy az érfalak rugalmassága miért olyan fontos az ideális vérnyomás érdekében. Magas vérnyomásról akkor beszélhetünk, ha nyugalmi állapotban, normál hőmérsékleti viszonyok között 140/90 Hgmm érték feletti a vérnyomásunk.

A hipertónia, azaz a magas (140/90 Hgmm feletti) vérnyomás sokáig "néma", azaz tünetmentes lehet, illetve tünetei nem jellegzetesek, ám eközben számos szerv károsodását okozhatja a fel nem ismert betegség. A kezeletlen magas vérnyomás szövődményeként szívelégtelenség, infarktus, stroke, veseelégtelenség, és erős látásromlás, súlyosabb esetekben pedig vakság is kialakulhat.


 A magas vérnyomás okai

A hipertónia oka az esetek túlnyomó többségében rejtve marad. Genetikai hajlam ugyanúgy lehet a kiváltója, mint a környezeti hatások, a stressz, vagy a mozgásszegény, egészségtelen életmód. Ha az idegességet és kimerültséget rengeteg erős kávéval, alkohollal, vagy sós, zsírban gazdag ételekkel igyekszünk kompenzálni, azzal nagyban növelhetjük a hipertónia kialakulásának esélyét. Bizonyos esetekben a magas vérnyomás más betegségek tüneteként is jelentkezhet,  például vesebetegségek vagy pajzsmirigy rendellenességek esetén.

Ismerjük fel a magas vérnyomás árulkodó tüneteit!

A magas vérnyomás tüneteit nehéz, de nem lehetetlen felismerni. Az első tünetek közé sorolhatjuk a koncentrációs képesség romlását: ugyan mindenkinek vannak fárasztó napjai, azonban ha tartósan nem tud összpontosítani, az a magas vérnyomás egyik tünete is lehet. Intő jel lehet még a szapora szívverés, a mellkasi nyomás, az orrvérzés, az egyensúlyérzék romlása, az eszméletvesztés, az átmeneti látászavar, és a látszólag minden ok nélküli izzadás is. A tünetek közé sorolhatjuk a főként reggelente jelentkező lüktető halántéktáji, és a tompa tarkótáji fejfájást is, ami tovább erősödik, ha lehajolunk.

Mit tehetünk magas vérnyomás ellen?

Az első és legalapvetőbb, amit egészségünk megóvása érdekében tehetünk, hogy ügyelünk a kiegyensúlyozott étkezésre. Nem kell a végletekben gondolkoznunk, és drasztikusan megvonni magunktól a finom falatokat, csupán figyeljünk arra, hogy mi kerül a tányérunkra! 

Fogyasszunk sok zöldséget, sovány húsokat és tengeri halakat, valamint részesítsük előnyben a C-vitaminban, magnéziumban, káliumban és kalciumban gazdag ételeket, például a citrusféléket, zöldségeket és gyümölcsöket! A pékáruk közül válasszuk a teljes kiőrlésűeket és csökkentsük a cukor, valamint a só bevitelét. Az alkohollal is bánjunk csínján: napi egy dl bor fogyasztása szakértők szerint még előnyös is lehet, azonban ezt a mennyiséget nagyon könnyű átlépni, ami viszont súlyosbítja a magas vérnyomást.

Az egészséges étkezés mellett mozogjunk rendszeresen! Mivel a vértérfogat a testsúly függvénye, ezért minél nagyobb a testtömegünk, annál több szövet igényel oxigénellátást. Tehát nemcsak a fogyás miatt, de a magas vérnyomás megelőzése érdekében is megéri kiszabadulnunk karosszékünk fogságából. Megfigyelések szerint tíz kilogrammnyi túlsúlytól megszabadulva a vérnyomás szisztolés értéke (ez az első szám) mintegy 7 Hgmm-rel csökkenhet.

Ha nincs más lehetőségünk a sportra, sétáljunk haza a munkából, vagy legalább az utunk egy részét tegyük meg gyalog! A lift helyett részesítsük előnyben a lépcsőt, és válasszunk szórakoztató mozgásformákat: járjunk el táncórákra, hétvégenként túrázzunk, miközben szép tájakban gyönyörködünk, vagy mozgassuk át magunkat egy kellemes úszással. Már napi harminc perc mozgással is rengeteget tehetünk egészségünkért. Végül, de nem utolsó sorban, a legjobb tanács: feltétlen hagyjunk fel a dohányzással, ugyanis a nikotin érszűkítő hatása kifejezetten káros az érrendszerünkre, a szívünkre és egész szervezetünkre.

Természetes megoldások és gyógyszeres kezelések

Fontos, hogy ha az életmódváltás önmagában nem eredményezett javulást, vagy a tünetekből magas vérnyomásra gyanakszunk, feltétlen konzultáljunk orvosunkkal! A cukorbetegség, az érelmeszesedés és a vesebetegségek növelhetik a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulását, és akár a szívinfarktus kockázatát is. Éppen ezért a megfelelő vérnyomás-, vércukor- és koleszterinértékek eléréséhez bizonyos esetekben gyógyszeres kezelésre is szükség lehet, amelyek mindig egyénre szabottak: a kezelőorvos figyelembe veszi korunkat, nemünket, és a kísérő tüneteket is.

A szakember a vizsgálatok során kérdezhet életmódunkról, szokásainkról, és ha szükséges, EKG, mellkas-röntgen, szemfenék, vér, vizelet és hormonszint vizsgálatokat is elvégeztethet, hogy kiderítse a hipertónia okát. Majd ezek alapján állapítja meg a leghatékonyabb terápiát, amelyet az elején beállít, hogy a vérnyomás tartósan 14/90 Hgmm alá csökkenjen. A magas vérnyomás élethosszig tartó betegség, azaz a gyógyszereket rendszeresen szednünk kell, azt nem szabad az orvos javaslata nélkül elhagyni, adagolását megváltoztatni!
 
A magas vérnyomásra a természet patikája is számos gyógyírt tartogathat, amiket orvosunkkal egyeztetve kiegészítő, azaz alternatív kezelésként is alkalmazhatunk. Segítőnk lehet a fokhagyma, ami amellett, hogy rendkívül hatékony vértisztító, segíthet a vérnyomás csökkentésében is. Az érelmeszesedést gátló fagyöngy, a galagonya és a lenmagolaj is ismert enyhe vérnyomáscsökkentők, ugyanúgy, mint a finom feketeribizli, amely gyulladáscsökkentőként is funkcionál.

A magas vérnyomás azon betegségek közé tartozik, amit időben felismerve hatékonyan lehet kezelni, így ha betartjuk kezelőorvosunk tanácsait, és törekszünk az egészséges életmódra, az életminőségünk változatlan maradhat.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration