Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A család egészségére több módon is figyelhetünk, szeretteink egészségét magunk is kézben tarthatjuk. Mit tehetünk túl azon, hogy igyekszünk tápláló ételeket készíteni, és ha kell, beszerzünk plusz vitaminokat is?

Már fél egészség, ha ügyelünk arra, hogy családtagjaink egészséges, tápláló ételeket fogyasszanak, lehetőség szerint sportoljanak, rendszeresen kimozduljanak otthonról. A második lépcsőfok, ha tisztában vagyunk a betegségek rizikófaktoraival, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a hozzátartozók panaszaikkal időben orvoshoz forduljanak, szűrővizsgálatra járjanak. Túlsúlynál például nagyobb eséllyel alakul ki cukorbetegség, gyakoribb a magas vérnyomás is, így ilyenkor célszerű többször nézetni a vércukorszintet, mérni a vérnyomást. Persze az ilyesmit senkire nem lehet ráerőltetni, de az segít, ha a sajátunk mellett a családtagok vérnyomását is rendszeresen megmérjük, és megjegyezzük: évente egyszer a vércukorszintünket is ellenőrizzük. Meg lehet kérdezni a szülőktől, nagyszülőktől azt is, hogy szeretnék-e, hogy időpontot foglaljunk nekik ilyen vizsgálathoz.

 

Beszélni a szűrésekről

Hasonló a helyzet a többi szűrővizsgálattal is: érdemes a hozzátartozóknak beszélni arról, hogy hol készíttethetnek ilyeneket, korosztályuk szerint mit ajánlott elvégeztetniük. Erről remek tájékoztatók vannak az egészségügyi centrumok honlapjain, de ha állami ellátásról van szó, akkor a háziorvos is segíthet a kérdések megválaszolásában. A szűrések egy része ráadásul nem is kellemetlen: semmi gond nem származhat például abból, ha a bőrgyógyász évente átnézi az anyajegyeket, vagy a szemész megvizsgálja a szemet. Ezt össze lehet kötni akár azzal is, hogy a hozzátartozót meglepjük egy ajándék szemüveggel, amelynek elkészíttetéséhez elengedhetetlen a vizsgálat. A rendszeres szemészeti szűrés azoknak különösen fontos, akik cukorbetegek vagy magas a vérnyomásuk, valamilyen keringési vagy anyagcsere-betegségük, pajzsmirigyproblémájuk van.

Felmérni a rizikót

Negyven fölött már mindenkinek célszerű évente egyszer nyugalmi EKG-t végeztetni, illetve panasz vagy szakorvosi javaslat esetén szívultrahangra és terheléses EKG-vizsgálatra is elmenni, erre szintén érdemes felhívni szeretteink figyelmét. A hölgyek esetében ilyenkor már kulcskérdés az emlődaganat korai felismerését lehetővé tevő mammográfiai vizsgálat is, már nem elég a szokásos nőgyógyászati szűrés. Az emlőre azért kell külön figyelni, mert daganatos elváltozása 45 és 49 éves kor között kezd gyakoribbá válni, csúcspontját pedig 60 és 65 éves kor között éri el. Persze ennél idősebb korban is kialakulhat, így a vizsgálatot később is célszerű kétévente ismételni. Negyvenöt éves kör felett a gyomor- és bélrendszer eredetű vérzések szűrése is ajánlott, első körben székletmintából. Ha ennek során gyanú merül föl, kolonoszkópiára van szükség. Idősebb korban a csontsűrűség mérésére is fontos, ez egy-három évenként ajánlott a 65 év fölötti nőknek és a 70 év feletti férfiaknak. A szülők, nagyszülők figyelmét erre is érdemes felhívni.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration