Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Évente mintegy száz ciklon halad át felettünk, így átlagosan minden héten érezhetünk valamilyen időjárással összefüggő tünetet. De vajon miért érezzük meg a változásokat, és valóban létezik frontérzékenység?

Az időjárás rendkívül összetett folyamat, nem véletlen, hogy még manapság is csak néhány napra lehet nagy pontossággal megjósolni, mi fog történni. Legalább ennyire bonyolult a szervezetünkre gyakorolt hatása is, így nem meglepő, hogy nagyon nehéz megmondani, kinél milyen tüneteket okozhat egy időjárási front. De mik is ezek a jelenségek?

A front egy légköri képződmény, amely a hideg és a meleg légtömegek határán alakul ki. Általában a légköri tulajdonságok nagyobb mértékű, egyidejű vagy éppen hirtelen változásai jellemzik, ilyen lehet például a hőmérséklet, a légnyomás, a szélerősség vagy a páratartalom, de a légkör elektromos töltöttsége is. 

Amikor az időjárás változatlan, vagyis nincsenek frontok, anticiklonnak hívják , viszont ezeket a magasabb légnyomású időszakokat időjárásváltozást hozó ciklonok követik. Ezek egy-egy hideg- illetve melegfrontot foglalnak magukba, ezért van az, hogy szinte minden hétre jut egy front, amelyet az arra érzékenyek megszenvednek.

Az időjárás nagyobb mérvű változásaival a levertség, a nyugtalanság, a nehezebb alvás, a koncentrálóképesség illetve a figyelem csökkenése, a reflexek lelassulása, ingerlékenység és fejfájás járhat együtt.

A melegfront általában fejfájással, migrénnel érkezik, ezeket a tüneteket a csökkenő légnyomás, a magasabb hőmérséklet és a növekvő páratartalom váltja ki. Csökkenhet a vérnyomás, viszont emelkedhet a pulzusszám, a zöldhályoggal élők pedig számíthatnak rohamok jelentkezésére, és nő a depressziós panaszok előfordulása is.

Más a helyzet a hidegfronttal, hiszen itt a tünetek az időjárási jelenségek elvonulása után jelentkeznek. Fejfájás, illetve migrén ilyenkor is gyakran jelentkezhet, de több a reumatikus panasz, mellkasi fájdalom, asztmás roham, gyomor- és vesegörcs keserítheti meg a frontérzékenyek életét. Ezek a légnyomás emelkedéséhez, a hőmérséklet, illetve a páratartalom csökkenéséhez köthetők.

Frontérzékenység tehát valóban létezik, nem csak mi kötjük össze tüneteink jelentkezését az időjárás változásaival. Hogy megelőzhető, vagy gyógyítható-e a frontérzékenység? Az orvostudomány szerint az egészséges, aktív életmód, a stresszoldó módszerek rendszeres használata valamennyit segíthet, illetve a tüneteket is kezelhetjük (akár természetes készítményekkel, akár gyógyszerekkel), de speciális kezelés, gyógymód nem ismert a frontérzékenység ellen.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration