Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A láz a közkeletű vélekedéssel ellentétben csak tünet, és nem betegség, sőt csillapítani sem mindig kell, hiszen szervezetünk éppen ezzel védekezik a betegség ellen. Hogyan csillapítsuk a lázat, ha szükséges?

A láz a szervezetünk megemelkedett hőmérséklete, amelyet számtalan ok válthat ki. Leggyakrabban bakteriális vagy vírusos betegség áll a hátterében, de allergia vagy éppen hőguta is okozhat lázat. Az első és legfontosabb dolgunk annak eldöntése, mivel állunk szemben. A legegyszerűbb a hónaljban megmérni a testhőmérséklet, a kapott értékek alapján:

  • 37-38 fok között hőemelkedésről,
  • 38-39 fok között mérsékelt lázról,
  • 39-40,5 fok között magas lázról,
  • 40,5 fok felett lázgörcsről beszélünk.

Gyakran előfordul – főleg kisgyermekeknél, hogy hónaljban nem tudunk lázat mérni. Ilyenkor  kellemetlen, de hatékony módszer a végbélben történő lázmérés. Az így kapott eredményekből 0,5 fokot le kell vonni!

Sokan egy kis hőemelkedésre is teljes levertséggel reagálnak, mások magas lázzal is aktívak maradnak. Lázas állapotban az izmok is erősen dolgoznak, ezért didereg a lázas beteg, a láz tetőpontján pedig a fázás megszűnik, megjelenik a bőrpír, szaporábbá válik a pulzus.

Mikor kell csillapítani a lázat?

Az utóbbi évtizedekben alaposan átértékelődött, hogy mikor kell csillapítani a lázat. Felismerve, hogy a láz a szervezet természetes védekezésének része, azt ajánlják, hogy csak akkor csillapítsuk, amikor a beteg közérzetét, komfortérzetét rontja, esetleg túl magasra szökött.
A három hónaposnál fiatalabb csecsemők esetén 38 fokot meghaladó láznál, a 3-6 hónapos csecsemők esetén 39 fok felett már orvoshoz kell fordulni!

Lácsillapítás a különböző életkorokban

Csecsemőkorban elsősorban végbélkúp, később szirup, esetleg szájon át adható készítmények segítségével csillapítsuk a gyermekek lázát. Hatóanyagként az ibuprofent és a paracetamolt javasolják leginkább a szakértők, de felhívják a figyelmet arra, hogy nem csak az adagolási előírást kell szigorúan betartani, hanem arra is ügyelni kell, hogy ugyanazon hatóanyag különböző márkaneveken is kapható – ügyeljünk erre!

Nagyobb gyermekeknek – 10-12 éves kor fölött – már adhatunk metamizol, diklofenák vagy acetilszalicilsav hatóanyagú készítményeket is, de ezt a legjobb az orvossal egyeztetni.

A felnőttek számára a lázcsillapító hatóanyagok széles skálája érhető el. Amire vigyázni kell, hogy ugyanabból a hatóanyagból jellemzően hat óra elteltével vehetünk be újabb adagot, ha pedig felváltva használunk különböző hatóanyagú gyógyszereket, akkor legalább három óra teljen el az újabb dózisok bevétele között.

A fizikai lázcsillapító megoldásokat - borogatás, hűtőfürdő - egyre kevesebb orvos ajánlja, de természetesen szükség lehet rájuk. Egy dolgot viszont ne feledjünk el: a lázas beteg szervezet sok folyadékot veszít, szomjúságérzetük viszont csökken, ezért könnyen kiszáradhatnak! Mindig ügyeljünk arra, hogy a lázzal küzdő betegünk sok folyadékot igyon!

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration