Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső


Bár szerencsés esetben nincs rá szükség, mindig jó, ha van otthon "házipatika", ami tartalmaz mindent, amire vészhelyzetekben szükség lehet. Milyen gyógyszereket, egyéb eszközöket érdemes beletenni?

A legalapvetőbb gyógyszerekre időnként még azoknak is szükségük lehet, akiknek nincs semmilyen alapbetegségük, maximum náthásak szoktak lenni néha. Emiatt fontos, hogy láz- és fájdalomcsillapítók, nem szteroid gyulladáscsökkentők mindig legyenek otthon. Ezek jól jönnek egy-egy fejfájásnál, de akkor is, ha a megfázás tüneteit csillapítani kell. Praktikus tartani otthon meghűléskor használható forró italokat, a panaszokat azok is kiválóan enyhíthetik. Jó ha kéznél vannak köptetők és torokcukorkák, orrcseppek is. Szerencsés, ha mindig van otthon görcsoldó és emésztést segítő szer, gyomorsav-lekötő, gyomorégés elleni gyógyszer. Ezek akár a vendégeknek is jelenthetnek segítséget, ha egy-egy összejövetelen túlzásba viszik az evést. Akinek olyan betegsége van, amire napi szinten kell gyógyszert szednie, annak érdemes mindig egy hétre előre elkészíteni azokat, a házipatikába pedig mindig beszerezni tartalékot, amint látszik, hogy a következő hetivel kifut a meglévő készlet.

Tipp
Az ön kedvenc Gyöngy gyógyszertárában szívesen segítenek a házipatika tartalmának összeállításában, kérje a gyógyszerésze segítségét!

Kell kötszer is

Az otthoni elsősegélydobozból nem hiányozhatnak a fertőtlenítőszerek, ragtapaszok, kötszerek és fáslik sem, hiszen balesetek is történhetnek bármikor, az pedig kellemetlen, ha ilyenkor nem tudjuk leragasztani a sebet, bekötözni a sérülést. A ragtapaszokból érdemes külön kis pakkot is összeállítani, bennük vízálló és nem vízálló darabokkal, kicsikkel és nagyokkal. Jó megoldás az is, ha eleve vágható ragtapaszt veszünk, amit igény szerint vághatunk méretre. Praktikus, ha van otthon kifejezetten égési sérülésekre való kötszer is. A házipatikába mellé érdemes betenni egy ollót és egy csipeszt is, amit használat előtt fontos sterilizálni. A csipesznek tüskék, üvegszilánkok eltávolításakor vehetjük hasznát.

Nem mindegy a tárolás

Jó figyelni arra is, hogy mit hogyan tárolunk, minek meddig jó a szavatossága. A szobahőmérsékleten tárolható gyógyszereket nyugodtan lehet egy helyen tartani, lehetőleg zárható szekrényben, száraz, fénytől védett helyen. Amit viszont hűteni kell, azt muszáj hűtőbe tenni, az élelmiszerektől jól elzárt külön dobozba. Ha a házipatikában van orrcsepp vagy orrspray, akkor annak mindig bontatlannak kell lennie, az nem megoldás, ha legutóbbi náthából megmaradtat tesszük el vészhelyzeti tartaléknak. Hasznos, ha mindig van otthon megbízható lázmérő és vérnyomásmérő is. Utóbbit akkor is jó beszerezni, ha amúgy senkinek nincs a családban ismert vérnyomásproblémája.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration