Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A nátha, vagy más nevén a megfázás olyan felső légúti betegség, amelyet a legtöbbször vírusok okoznak. Az ilyen fertőzések többnyire komplikációk nélkül zajlanak le, csak orrfolyást, tüsszögést és orrdugulást, enyhe torokfájdalmat és köhögést okoznak.

A panaszok jellemzően néhány nap alatt elmúlnak, bár megesik, hogy egy hétig is fennállnak. A beteg gyerekek levertek és nyűgösek, sokszor fáj a fejük, sajoghatnak a végtagjaik is. Ilyen tünetek főleg az első napokban jelentkezhetnek.

 

Fontos a tünetek csillapítása

A meghűléses panaszok csillapítását sokféle vény nélkül kapható gyógyszer és gyógyhatású termék segítheti, ezek szinte mind vény nélkül kaphatók. A kicsiknél arra mindenképp figyelni kell, hogy a lázat és az esetleges fájdalmakat elsősorban paracetamol vagy ibuprofen tartalmú készítményekkel kezeljék, az aszpirin adása pedig tilos. Ez azért fontos, mert az az acetilszalicilsav gyerekeknél egy ritka, de igen veszélyes betegséget, Reye-szindrómát okozhat. Arra persze általánosságban is figyelniük kell a szülőknek, hogy a gyógyszerek alkalmazásáról – akkor is, ha azok nem receptkötelesek – kikérjék orvos vagy gyógyszerész véleményét. A gyógyszerek mellett a kicsi ihat nem túl forró gyógyteákat is.

Lépjünk fel az orrdugulás ellen!

Fontos az is, hogy a kicsi orrában ne pangjon a váladék, ezt korosztálytól függően orrszívóval kell biztosítani, vagy pedig azzal, hogy a kicsit rábírjuk a rendszeres orrfújásra. Ehhez meg kell őt tanítani arra, hogy orrfújás közben az egyik orrlyukat mindig befogja, a levegőt pedig a másikon fújja ki. Ez sokkal hatékonyabb, mintha a két orrlyukat egyszerre fújnák. Ha a kicsi orra nem csak folyik, hanem be is dugul, figyelni kell az orrváladék fellazítására is. A váladék ürülését a bőséges folyadékfogyasztás mindenképp segíti, de szükség lehet gyerekeknek adható orrcseppekre vagy orrszprékre is. Arra ügyelni kell, hogy az orrot, amennyire csak lehet, ezek használata előtt fújják ki.

 

Támogassuk a gyerek immunrendszerét!

Túl azon, hogy a náthás tüneteket lehet enyhíteni, magát a betegséget az immunrendszer győzi le. Emiatt fontos, hogy a kicsi kiegyensúlyozottan táplálkozzon, ne szenvedjen hiányt vitaminokból. Ez sokszor nehéz, mert a megfázás kihathat a gyerek étvágyára is. Pici babáknál az is okozhat gondot, hogy az orrdugulás miatt nem kapnak az orrukon levegőt, ami a szoptatást ellehetetleníti. Emiatt kell figyelni arra, hogy a kicsi orrát a táplálás előtt jól kitisztítsuk.

Fontos az is, hogy amennyire csak lehet, a gyereket ágyban és meleg környezetben tartsuk, a közösséget pedig akkor is jó kerüljük, ha a kicsi már jobban van, de még tüneteket produkál. Ha szövődményekre gyanakszunk, a gyereket orvosnak is meg kell mutatni. Az egyszerű megfázásnál a leginkább a fül és az orrmelléküregek, illetve a légcső baktériumos felülfertőzésére lehet számítani. Ha ez a helyzet, a antibiotikumos kezelésre is szükség van, viszont arról csak orvos dönthet.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration