Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Sokszor gondoljuk, hogy a hideg miatt fázunk meg, az van rossz hatással szervezetünkben, de pusztán a mínuszoktól senki nem betegszik meg. Mitől leszünk náthásak, és mit kezdhetünk az ilyen helyzetekkel?

Szervezetünk tudja kezelni a hideget, problémát inkább az okoz, ha nem a hőfoknak megfelelően öltözünk. Ha így teszünk, szervezetünket védtelenebb lesz a fertőzésekkel szemben, könnyen ledönt bennünket a lábunkról egy-egy vírus. Ez fokozottan így van akkor, ha az idő gyakran változik, és míg az egyik nap melegünk van, addig a következő reggelre nagyon lehűl az idő. Ha ilyenkor nem öltözünk megfelelően, átmeneti keringési zavarok, érösszehúzódások alakulhatnak ki, ami kedvezhet a kórokozóknak. Hasonló a helyzet akkor, ha az idő nyirkos, ez is hajlamosít a fertőzésekre. Kedvez a vírusoknak az is, ha nem figyelünk a higiéniára, tehát a gyakori és alapos kézmosásra. A koronavírus-járvány rámutatott a maszkhasználat előnyére is: amióta viseljük, szinte eltűnt az influenza, ritkábbak az egyéb felsőlégúti fertőzések is.

 

A C-vitamin csodaszer?

Sokan gondolják, hogy a C-vitamin segíti a megfázások megelőzését, de ez ebben a formában nem igaz. A vizsgálatok ilyen hatást csak azoknál mutattak ki, akik fokozott fizikai igénybevételnek, komoly stressznek voltak kitéve. Ilyenek voltak például a sarkvidéken gyakorlatozó katonák, vagy a maratonfutók. Esetükben a fokozott C-vitamin bevitel csökkentette a megfázás esélyét, de az átlagembernél ilyen hatás nem volt kimutatható. Sok klinikai vizsgálat foglalkozik azzal a kérdéssel is, hogy a pluszbevitel enyhíti-e a megfázásos tüneteket, de ezek eredménye sem meggyőző: többségük azt mutatja, hogy ez a hatás egészen minimális, a betegek szubjektív tünetei csak picivel javulnak jobban a placebónál. Nincs érdemi hatása a C-vitaminnak a betegség időtartamára sem: plusz fogyasztása egy 7 napos betegséget 6,3 naposra rövidít, ami a gyakorlatban nem igazán jelent semmit. Nem ez a helyzet a D-vitaminnal, amit mindenkinek érdemes fogyasztania akár a betegségek megelőzése végett, akár azért, hogy könnyebben épüljenek föl. Ennek oka, hogy a vitamin normális szintje elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, viszont a téli, fényszegény hónapokban pluszbevitel nélkül mindenki D-vitamin-hiánnyal küzd.

Kell lázcsillapítás?

Sokakban kérdés az is, hogy a láztól kell-e félni, megfázásnál fontos-e a csillapítása. Mindenkire érvényes szabály itt nincs, de aki amúgy egészséges, annál a hőmérő higanyszála 38 fokig nyugodtan fölmehet, az alatt nem kell lázcsillapítót bevenni. Erre csak akkor van szükség, ha közérzet nagyon rossz. Azt ugyanakkor tudni kell, hogy vannak betegségek, amelyeknél a magasabb testhőmérséklet kifejezetten előnyös. Ilyenek a gyulladásos kórképek és a tüdőbetegségek, amelyeknél a meleg segíti a gyógyulást. Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy bizonyos betegségek mellett a láz lehet veszélyforrás is: ilyen például az epilepszia és cukorbetegség, de figyelni kell terhességnél is.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration