Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A szabadidős tevékenységek nem csak azért hasznosak, mert el lehet velük ütni az időt, hanem azért is, mert segítik megőrizni a testi-lelki egészséget. Egy testhezálló hobbi sok egyéb mellett csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját, kivédheti a demenciát is.

A hobbiknak számos funkciója lehet, segíthetnek levezetni a feszültséget, pallérozni az agyat, karban tartani a testet, lehetőséget teremteni arra, hogy tartozzunk egy közösséghez. Már az olyan hobbiknak is van jótékony hatása, mint a zenélés és a zenehallgatás: ezek csökkentik a vérnyomást, oldják a stresszt, a szorongást. Képesek javítani az immunrendszer alkalmazkodó képességét, enyhíteni a depressziót is. Ennek egyik legfőbb oka az, hogy kondicionálják a szervezetet a megfelelő sejtszabályozás, jelátvitel és hormonális reguláció begyakorlására.

A vizsgálatok szerint a kertészkedés is csökkenti a kortizol szintjét, javítja a hangulatot. Az ilyen munkálatok egyfajta testedzésként is felfoghatók, hiszen erősítik az izmokat, javítják az erőnlétet. Időseknél a rendszeres kertészkedés és a kerékpározás segít megelőzni a D-vitamin-hiányt is. Sikerült igazolni azt is, hogy a kertészkedés és a barkácsolás jelentősen csökkentheti szívroham és a stroke kockázatát. Ismert a túrázás pozitív hatása is, az is enyhíti a szorongást, átmozgatja a testet. Itt kell említeni a táncot, ami kardióedzésként javítja a szív- és érrendszer állapotát, erősíti az izmokat, mellette pedig olyan társas tevékenység, ami jót tesz a közérzetnek, új barátságokat hozhat létre. Időseknél segíti a balesetek megelőzését is, ugyanis javítja az egyensúlyérzéket. A tánc és a hangszeres zenélés segíti a demencia megelőzését is.

 

Fejlesztik az agyat is

Ma már ismert az is, hogy az agy- és az idegsejtek a születés után nem csak pusztulni tudnak, hanem képesek új hálózatok kialakítására is. Ez az neuroplaszticitás, aminek fenntartását az agymunka – legyen az olvasás, nyelvtanulás vagy keresztrejtvényfejtés – mindenképp segíti. Ezek arra sarkallják az idegrendszert, hogy újabb és újabb hálózatokat hozzon létre. Az agyat a sakk is remekül pallérozza, de jó hatásúak az olyan kreatívabb kártyajátékok, mint a bridzs és az ulti is.

A hobbik segíthetik személyiség kiteljesedését, kibontakozását is. Remek megküzdési és személyiségfejlesztő lehetőséget jelent például, ha tudatosan törekszünk arra, hogy új területen próbáljuk ki magunkat, új kihívásokat keressünk, például kreatív hobbiba kezdjünk. Ez lehet akár a felnőtt színezők kipróbálása is, amelyeknek hatása leginkább a művészetterápiás módszerekhez hasonlítható. Nagy előnyök, hogy erőfeszítéseinknek hamar lesz látható, mutatós eredménye. A kézimunka, így a varrás, a kötés és a horgolás szintén csökkenti a stresszt, ahogy a modellezés is.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration