Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Mitől lesz romantikus egy utazás? Elsősorban attól, hogy együtt lehetünk azzal, akit szeretünk. Persze az úti cél sem mindegy: belföldön és a környező országokban egyaránt találunk olyan helyeket, ahol önkéntelenül is szerelmes hangulatba kerülünk.

Az utazásban sokszor az a legjobb, ha van kivel megosztani az élményeinket. Épp ezért lett divat a Valentin-napot azzal ünnepelni, hogy kiruccanunk a kedvesünkkel egy romantikus helyre. De nem feltétlenül kell ehhez piros betűs ünnep: egy-egy ilyen bájos úti célt az év bármelyik napján felkereshetünk, ha bensőséges hangulatra vágyunk.

Szentendre – ékszerdoboz a főváros közelében

A Budapest közelében található festői települést senkinek sem kell bemutatni. A Dunakanyar kapujában fekvő, rengeteg művész lakhelyeként számon tartott kisvárosban ki sem tudnánk kerülni a romantikát. Kezdjük a sétát a hangulatos Dunakorzón, ahol a folyó minden évszakban más arcát mutatja. A belváros macskaköves utcái, terei, templomai és múzeumai csodás látnivalókat rejtenek. A kirándulást a Templomdombról nyíló fantasztikus kilátás és egy hangulatos étteremben elköltött ebéd vagy vacsora koronázza meg.

Fertőd – a magyar Versailles

Mi lehetne romantikusabb úti cél, mint hazánk legnagyobb és legpompásabb főúri kastélya, a „magyar Versailles”? Az Esterházy Miklós által 1762 és 1790 között építtetett csodás kastélyban ma sem nehéz átérezni a régi korok hangulatát.

A kastélytúra csúcspontjai a zeneterem, a díszterem, a földszinti nagy ebédlő, a Sala Terrana, valamint a kápolna, a hercegi lakosztályok és Mária Terézia szobája, amelynek minden szegletét felfedezhetjük a vezetett látogatás során. A kastély parkja pedig kiváló hely az andalgáshoz.

Gyula – forró csoki és szaunázás

Akár pezsgésre, akár nyugalomra, akár teljes testi-lelki ellazulásra vágyunk, Gyula városa mindenképp jó választás. A hatszáz éves téglavár történelmi hangulatot áraszt, de az Almásy-kastélyban is arisztokratának érezhetjük magunkat. A Körös-parton mindenképp érdemes egy nagyobb sétát tenni, és a belváros is tökéletesen megfelel a romantikázásra. Hagyjunk egy szerelemlakatot a Park Hotel előtti lakatfalon, és ha átfagytunk séta közben, igyunk egy forró csokit, vagy együnk egy finom süteményt a Százéves cukrászdában.

Ha pedig még jobban ellazulnánk, fedezzük fel a Várfürdő medencéit, és persze egy ellazító masszázs és a szaunázás se maradjon ki a programból.

Tata – a vizek városa

A „vizek városa” számos csodás látnivalóval várja a romantikára vágyó utazókat. Kezdetnek ott van az Öreg-tó, a város legnépszerűbb látnivalója, amelynek a partján több mint hét kilométeres sétaút vezet körbe. A tó partján beülhetünk egy hangulatos étterembe, vagy ellátogathatunk a Zsigmond király által építtetett várba, esetleg a tőle nem messze található, 18. századi barokk Esterházy-kastélyba. A Cseke-tó partja, és a 18. századi angolpark is csodás hely a sétára, a természetjáróknak pedig a cölöpökön álló Fényes-tanösvény jelenthet remek úti célt. Ne hagyjuk ki a Nagy-Égeresben álló kilátótoronyból nyíló panorámát!

Nagyvárad – költők nyomában

A monarchia hangulatát, a 20. század elejének pezsgő társadalmi és kulturális életét csíphetjük el száz év távlatából is ebben a gyönyörű, határ menti városban: Ady Endre, Juhász Gyula, Tóth Árpád nyomdokain járhatunk, és mi lenne romantikusabb, mint a városnézés pihenőiben fellapozni e nagyságok verseit?

A Közép-Európában egyedülálló ötszögletű várat hajdanán olasz mesterek építették, de a belváros műemlék épületeire is érdemes rászánni egy vagy akár több napot. A római katolikus bazilika mellett a Kanonok-sor és a püspöki palota a barokk stílust, míg a főtéren álló Fekete Sas-palota, a két Moskovitz-palota vagy a Darvas-LaRoche-ház, amely az Art Nouveau Múzeumnak is helyet ad, a szecessziót képviseli. A sétákat a modern bisztrókban, borbárokban vagy a város Nymphaea Aqua Park nevű élményfürdőjében pihenhetjük ki.

Halstatt – festői látkép

Ausztria ékszerdoboza közel 7000 éves múltra tekint vissza. Különleges fekvésével, bájos látképével mindenkit elbűvöl. Ha leesik a hó, különösen mesebeli látványt nyújt a városka, amelynek utcáin egymást érik az éttermek, kávézók.

Nappali fényben és az esti kivilágításnál is bájos ez a hely, érdemes mindkét arcát felfedezni. A házak között találunk olyat is, amelyik cölöpökre és olyat is, amelyik az Alpok lejtőire épült. Aki vonattal érkezik, az állomástól a menetrendhez igazodó komppal juthat át a városkába, már innen is élvezve az egyedülálló panorámát.

Opatija – az adria télen

Az Adria nem csak nyáron lehet vonzó úti cél. Opatiját a nemzetközi turisztikai szaklapok is a legszebb romantikus úti célok között emlegetik. A szerelmesek hónapjában romantikus világítás is fokozza a hangulatot ebben a csodálatos, a Monarchia hangulatát idéző városban, ahol a Ferenc József sétányon a téli tenger látványában gyönyörködhetünk, a Hírességek sétányán pedig a horvát hírességek csillagait fedezhetjük fel. A Villa Angiolinában a Horvát Idegenforgalmi Múzeumban művelődhetünk. A város éttermei pedig az ízlelőbimbóinkat kényeztetik a helyi gasztronómia finom fogásaival.

Pozsony – keressük a vicces szobrokat

A szlovák főváros egyszerre történelmi és modern, nyugodt és nyüzsgő. A barokk műemlék épületekben számos múzeum várja az érdeklődőket, de a történelmi belváros utcáin sétálgatni is egyedülálló élmény – keressük meg az utcákat díszítő vicces szobrokat, például a csatornából kikandikáló munkásét vagy Napóleon katonájáét! A pozsonyi várat is érdemes felkeresni, és persze ne maradjon ki a városnézésből a magyar királyok koronázótemploma, a Szent Márton-dóm se! Az UFO-torony magasából a város panorámáját csodálhatjuk meg.

Prága – középkori hangulatban

A cseh főváros történelmi hangulata, esti fényei, a sörözőkben kapható finom falatok és remek sörök még a legföldhözragadtabb emberekből is kihozzák a romantikát. A főtér óratornya Európa egyik legtöbbet fotózott épülete. Érdemes meglátogatni a prágai várat is, ahol a Szent Vitus katedrális gótikus épülete ejt ámulatba. Sétáljunk át a Károly hídon a Moldva felett vagy csodáljuk meg az egykori zsidónegyed műemlékeit. A városnéző séták után pedig hamisítatlan, laktató cseh ételekkel és finom sörökkel töltődhetünk fel.
 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration