Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Az anyatejes táplálásnak számtalan előnye van, így ha az édesanyának van rá lehetősége, a babákat mindenképpen szoptatni kell. Miért értékes ez a tápanyag, és hogyan válhat később hasznára a gyerekeknek?

Az anyatej összetétele nem állandó, hanem folyamatosan változó, mindig igazodik a baba korához, igényeihez. Rengeteg értékes anyag van benne, például cukrok, zsírok és fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok, immunglobulinok, a bélflóra kialakulását segítő bifido- és tejsavbaktériumok. Ezek közt több olyan is van, amely az immunrendszerre is hatást gyakorol, ez állhat annak hátterében, hogy az anyatejes táplálás bizonyítottan csökkenti a későbbi allergiák rizikóját is.

 

Csökkenti a rizikót

Ez a táplálási mód betegségek esetében is lehet kockázatcsökkentő hatású. Ilyen például az 1-es típusú cukorbetegség és több pszichiátriai betegség. A helyzetet bonyolítja, hogy miközben ezek az összefüggések egyértelműek, addig maga hatásmechanizmus nem tisztázott. Feltételezések persze vannak, a kutatókban például fölmerült, hogy az anyatejes táplálás a genetikai információ előhívását, a génexpressziót is befolyásolja. Lehet az is, hogy pusztán az immunrendszer fejlődését segíti, és ezáltal hat a betegségek ellen.

Nem csak kémia

Az anyatejes táplálás védő hatásaiban az is szerepet játszhat, hogy a szoptatással a baba egyfajta pszichés kötődést is megélhet. Ez érzékeny téma, fájóan érintheti azokat a kismamákat, akiknek valami miatt elapad a teje, vagy olyan gyógyszert szednek, ami miatt nem tudnak szoptatni. Viszont emiatt aggódni felesleges, pusztán a szoptatás hiányától a babák aligha szenvednek kárt. Vannak például olyan gyerekek, akik egyszerűen nem akarnak szopni, ettől függetlenül egészséges felnőttek lesznek. Esetükben vélhetően az történik, hogy még ha van is valamilyen hátrányuk abból, hogy nem kapták meg az anyatejes támogatását, azt szervezetük a későbbi fejlődés során tudja pótolni, így a lemaradást be tudják hozni.

 

Anyatejes világnap és a szoptatás hete

1992. óta augusztus 1. az anyatejes világnap és augusztus első hét napja a szoptatás hete. A rendezvénysorozat a két évvel azelőtt aláírt úgynevezett Innocenti nyilatkozatra emlékeztet mindenkit, melynek célja, hogy ösztönözze és népszerűsítse az anyatejes táplálást, tudatosítsa mindenkiben a szoptatás fontosságát. A világnap és a világhét célja nem csupán a figyelemfelkeltés, hanem az is, hogy az édesanyák és a családok egyaránt támogatást kapjanak az anyatejes tápláláshoz.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration