Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Sokan azért nem fognak bele a rendszeres mozgásba, mert nem érzik magukénak a futást, vagy az edzőterem látogatását. Pedig rendszeresen sportolni ennél egyszerűbben is lehet: napi mindössze félóra sétával is rengeteget tehetünk az egészségünkért. De vajon mi mindenben segít a rendszeres séta?

A rendszeres sétához az elhatározáson és némi időn kívül semmire nincs szükségünk. Sétálni bárhol lehet, akár a munkából hazafelé is megtehetünk néhány megállónyi távot gyalog. Persze még jobb, ha a természetben, a tiszta levegőben rójuk a kilométereket, de az a legfontosabb, hogy bárhol is sétálunk, rendszeresen tegyük. Ha napi fél órát rászánunk erre a mozgásformára, hamar tapasztalni fogjuk az eredményét. De vajon milyen előnyökkel jár a rendszeres séta?

Mindenki számára tökéletes sport

Míg a futás vagy az edzőtermi sportok valóban nem valók mindenkinek, a sétát korra és egészségi állapotra való tekintet nélkül mindenkinek ajánlják. Megfelelő sport lehet az időseknek, az ízületi problémákkal küzdőknek, de a nagyobb túlsúllyal élőknek is. 

Javítja a kondíciót

Egyes szakértők szerint a séta legalább olyan hatékonyan javítja a kondíciót és védi a szív és az érrendszer egészségét, mint a futás, csupán valamivel több idő szükséges ugyanolyan táv megtételéhez. De az egyensúlyérzéket is karban tartja – ez az idősek számára különösen fontos, hiszen megelőzheti a veszélyes eséseket. 

Csökkenti a stresszt, növeli a jókedvet

A gyaloglás, mint minden sport, hatékonyan csökkenti a stresszt. Növeli ugyanakkor a szerotonin és a dopamin termelődését a szervezetben – ezek a hormonok a jó közérzetről és a boldogság érzéséről gondoskodnak. A gyaloglás stresszoldó hatása még erősebb, ha tiszta levegőn, a természet színei, hangjai, illatai között sétálunk. 

Nő a tüdőkapacitás

A szív és az érrendszer mellett a séta a tüdőt is karban tartja, hiszen megdolgoztatja a tüdőnket. Így az több oxigént tud juttatni a szerveknek, az izmoknak.

Erősödnek a csontok

A séta segít megőrizni a csonttömegetés az ízületek egészségét, így megelőzni a csontritkulást és az ízületi gyulladásokat. Eközben az ideális testsúly eléréséhez és megőrzéséhez is hozzájárul.

Segít kivédeni a cukorbetegséget

Az egészséges életmód, a jobb erőnlét és a megfelelő testsúly abban is segít, hogy elejét vegyük a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának.  A mozgás a szervezet glükóztoleranciáját is növeli, ami azt mutatja, hogy a sejtek milyen mértékben képesek felhasználni a vércukrot. 

Jobban alszunk tőle

Aki rendszeresen sétál, annak kevésbé kell tartania az alvászavarok kialakulásától. A séta az alvás minőségét is javítja, így nagyobb esélyünk van rá, hogy reggel kipihenten ébredjünk.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration