Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A nyár nem múlhat el strand nélkül, a strandoláshoz pedig hozzátartoznak azok az ételek, amelyeket olyan jó a víz mellett elfogyasztani. Bár az úszás remek kalóriaégető tevékenység, ha valóban vigyázni szeretnénk az alakunkra, adhatunk néhány tanácsot a választáshoz.

Feltűnt már, milyen könnyen megéhezünk a vízparton? E mögött több tényező is áll: a friss levegőn hamarabb jelez a szervezetünk is, de az izzadással elvesztett folyadékot és ásványi anyagokat is pótolni szeretné a testünk, ezért indítja be a jelzést: irány a büfé! A vízben való mozgás – a közegellenállás miatt – sokkal gyorsabban fogyasztja az energiaraktárakat, az úszás például hasonló mennyiséget, mint a futás, így érdemes valóban ügyelni arra, hogy együnk valami finomat.

 

Igen ám, de a büfékben kapható ételek nem éppen az egészségességről szólnak. Általában több zsírt, és persze kevesebb zöldséget, gyümölcsöt tartalmaznak, mint ahogy azt a táplálkozással foglalkozó szakemberek ajánlják, ezért fontos, hogy tudatosan válasszunk, illetve néha kicsi módosítást kérjünk a kiegyensúlyozottab étrend érdekében. Mutatjuk a gyakorlati példákat!

 

Hotdog

Az egyik legegyszerűbb strandétel. Kifli, virsli, szósz, esetleg némi pirított hagyma. Legalább száz kalóriát spórolhatunk, ha hotdogszósz vagy majonéz helyett simán mustárral kérjük. Sőt, a pirított hagymát is érdemes elhagyni, mivel nem szárazon, hanem olajban sütve készül.

 

Lángos

A bő zsírban sült kelt tészta igazi kalóriabomba, de miért ne engedhetnénk meg magunknak időnként? A legkevesebb energiát a sima fokhagymás lángos jelenti, ha szeretjük, válasszuk ezt. A tejfölös változat legalább 100, a sajtos akár 200 kcal energiával is többet tartalmazhat.

 

Hamburger

Sok strandbüfében hangzik el a sztenderd kérdés: ketchup, mustár, majonéz? Nos, ha csak az első kettővel kérjük, az eredmény máris 800-100 kcal mínusz, ennyit tartalmaz ugyanis egy adag (kanálnyi) majonéz.

Hekk

A lángoshoz hasonlóan itt sem tudunk azon változtatni, hogy ez a finom csemege bizony bő zsírban sül ki. Azonban ha nem eszünk mellé kenyeret, sokkal kevesebb kalóriát fogunk elfogyasztani: egy nagyobb szelet (80 g) kenyér 204 kcal! Sokkal jobban frissít és telít, ha kovászos uborkával kérjük, abból 10 dekagramm mindössze 13 kalória.

 

Üdítő

A legjobb szomjoltó a tiszta víz, amely egyben teljesen kalóriamentes is. Ezért leginkább ezt ajánljuk, de azért néha mégis jólesik valami más is. A hideg szénsavas víz, vagy az ezzel készült limonádé is kellemesen üdít, de választhatunk üdítőt is – ha lehet, akkor cukormenteset. 1 dl hagyományos szénsavas üdítőben 6-11 gramm cukor van, tehát ha ilyenből iszunk egy nagy pohárnyit (2,5 dl), máris 15-27 gramm cukorral, azaz 67-115 kcal energiát kortyoltunk el.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration