Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Hogyan óvják az ismert művészek, sportolók, sztárok a saját és családtagjaik egészségét? Exkluzív interjúinkban erre válaszolnak a Gyöngy Patikák weboldalának minden olvasója számára! Sorozatunk legújabb részében Barabás Évit kérdeztük.

Az RTL Klub Fókusz műsorvezetője nyáron érzi magát igazán elemében, hiszen gyerekkora óta a víz és a természet az igazi közege.

 

Milyen egészségügyi tippet, trükköt hoztál otthonról?

Megtanultam úszni, de ami ennél fontosabb: a vizet szeretni. Általános iskolás koromtól nyaranta reggeltől estig a strandon, szabad levegőn, vízben, természetesen mozogni. Otthonról, gyerekkorból az a legnagyobb hozott trükköm, hogy a mozgás, a saját testünk ismerete és kondícióban tartása a legfontosabb. A rendszeres, napi mozgás: torna, gyaloglás, futás, úszás, jóga, tánc, bármi a leghasznosabb gyógymód és betegség megelőző módszer. A rossz lelkiállapotokból is az első lépéssel, vagyis a mozgással lendíthetjük ki magunkat.

 

Mit gondolsz, mit tehetnének az emberek azért, hogy egészségesebbek legyenek?

Ismerjék meg saját magukat. Így észreveszik, megértik és kezelik a saját testük és lelkük jelzéseit. Jóval többet kellene mozogniuk a szabad levegőn. A saját harmóniájukat, egyensúlyukat próbálják megtalálni és ne a szomszédét!

 

Mit teszel a lelki egészségedért? 

Egyrészt naponta gyalogolok, vagy futok egy órát, a végén átmozgató, nyújtó-lazító gyakorlatokkal. Merek elég lassan futni, és ez fontos. Gyaloglás közben sokat tudatosan nézek a távolba. Ez a szemnek, a látásnak is fontos és átvitt értelemben is segít. Egyre többen egyre több időt töltünk monitornézéssel, főleg a gyerekek, nem csoda, ha látásunk és a testtartásunk is romlik, megváltozik. A mozgás közben rendezem a gondolataimat, kifújom a fáradt gőzt, rendezem a lélegzésem. Általában pedig tudatosan törekszem jókat, szépeket gondolni és érezni, észrevenni magam körül a szépséget, a jóságot, a segítőkészséget, az együttérzést, az inspiráló embereket, környezetet. A kutyával való együttélés számomra azt is jelenti, hogy minden pillanatban a lelki egyensúlyra, nyitottságra, bizalomra, figyelemre, elfogadásra és szeretetre törekszünk.

 

Mit üzennél a tíz évvel ezelőtti önmagadnak?

Jól tetted, hogy elmélyültél a kutyás életmódban, hogy ragaszkodtál ahhoz, hogy mindig legyen saját kis kerted, ahol a természettel együtt lélegezhetsz.

Mit jelent számodra az egészséges étkezés?

Gyerekkoromban hányszor hallottam, hogy ne igyál annyit, mert béka nő a hasadban! Leves előtt, közben és után is szerettem volna pár korty vizet inni, és általában az étkezés közben. Megfogadtam, hogy soha senkire nem szólok evés közben, mindenki ismerje meg a saját igényeit, a teste jelzéseit és találja meg a mértéket. Az érhálózatunk, a vérünk sűrűsége miatt is jó, ha figyelünk arra, hogy elég vizet igyunk. Szeretem a leveseket, zöldséget, gyümölcsöt, salátákat, törekednék arra, hogy az évszakra jellemző nálunk termő, beérő zöldségek, gyümölcsök kerüljenek az asztalunkra. Régóta átálltam a nádcukor használatára, amit lehet teljes kiőrlésű liszttel sütök, ugyanakkor fontosak számomra az örökölt ízek, receptek. Úgy hiszem: mindent lehet enni, csak tényleg tudni kell mértéket tartani.

 

Hogyan kell indulnia a reggelednek, hogy jól érezd magad a bőrödben?

Nyugodtan, madárcsicsergéssel. Hat, vagy hét és fél óra nyugodt alvás után kipihenten, egy-két napi célt korábban eltervezve, hogy tudjam miért is érdemes frissen, tettre készen ébredni és létezni. Először egy-két pohár, vagyis úgy fél liter vizet szinte még csukott szemmel iszom. Ebbe néha belenyomok egy citromot, nyaranta az uborkás víz is nagyon bevált. Ahogy lehet, kiülök a kertbe bambulni még, egy tejhabos kávéval. Ilyenkor persze mindig akad valami tennivaló is a növényekkel. Kánikulában még a reggeli hűvösebb időben Hugóval gyalogolunk egy nagy kört, aztán keressük az árnyékot, ő okosan pihenőre fogja, és én is szeretem, ha a munkámmal az időjáráshoz is alkalmazkodhatok.

 

Mennyire része az életednek a sport?

Majdnem testnevelőtanár lettem, úszni tanítottam gyerekeket húszas éveim elején. Hálás vagyok azért, hogy „úszva” nőhettem fel. Azért, hogy a szüleimnek fontos volt a napi edzés, a hétvégi versenyzés, soha eszükbe nem jutott, hogy a tanulás vagy bármi más miatt „eltiltsanak” a sporttól. Tizennyolc éves korig a rendszeres mozgás a legalapvetőbb egy ember mentális és testi fejlődésében. Az izmok, az idegrendszer pedig mindenre emlékszik. A napi egy óra mozgás a luxus az életemben, szabadon.

 

Milyen vitaminokat fogyasztasz?

A világjárvány kezdetétől nagyon figyeltünk erre, orvos barátunk javaslatára például egy érvédő készítmény szedtünk az elmúlt időszakban. 4000-es D-vitamint, nagy dózisban C-vitamint, cinket kétnaponta. Most nyáron csak éppen szinten tartunk.

 

Van-e olyan területe az egészségnek, amelyre különösen oda kell figyelned?

A harmóniára kell figyelnem, arra, hogy a testem sokáig tudja szolgálni a lelkem, a vágyaimat. Az érhálózatomra figyelek mozgással, folyadékfogyasztással, étkezéssel, vitaminokkal. A magasvérnyomás betegség, felnőttkori cukorbetegség, daganatos megbetegedés a mi családunkat sem kerülte el.

 

Van-e valamilyen, kimondottan nyári egészséggel kapcsolatos tipped?

Félárnyékban, árnyékban is kiválóan lehet barnulni. Nem égetem a bőröm feleslegesen, mintha betenném magam egy sütőbe. Ahogy a reggeli és esti órákban lehet a legjobb fotókat készíteni, úgy levegőt is akkor lehet leginkább venni. Az intenzív mozgást, a pulzust nagyon megemelőt nem érdemes húsz foknál sokkal magasabbnál végezni. Mindig van antihisztamin és hűsítő gél a csípésekre, sildes, baseball sapka nap ellen, arcvédő krém és nem hűtőhideg víz. Merjünk elég lassan futni, és merjünk lebegni, mindenféle akarás nélkül, nemcsak a vízen. 

 

 

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration