Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A nyaralást még akkor is jó előre megtervezni, ha amúgy egészségese vagyunk, ha pedig van valamilyen krónikus betegségünk is, ez már halmozottan így van. Mire kell figyelni ilyen esetekben?

Azoknak, akiknek van valamilyen krónikus betegsége – például magas vérnyomás, diabétesz vagy reumás panasz – érdemes az indulás előtt minimum telefonon konzultálnia az orvosával, kikérni a véleményét a tervezett programról. Fontos, hogy az út előtt a vércukorszint és a vérnyomás a lehető legjobb legyen, a gyógyszerek jól be legyenek állítva, egyértelmű legyen az is, hogy a étkezésekkor milyen szabályokat kell betartani.

Pillantás a csomagba

A csomagolás a krónikus betegeknél mindig kulcskérdés, ez esetben végképp nem köthetők olyan kompromisszumok, amelyek az egészség rovására mehetnek. Például magas vérnyomásnál nem a vérnyomásmérőt kell kivenni a táskából olyan esetekben, ha az szűkösnek bizonyul. A betegeknek érdemes már előre készíteniük egy olyan jegyzetet, amiben fölsorolják azokat az eszközöket – például a vércukormérőt – és gyógyszerneveket, amelyeket mindenképpen vinniük kell a kezelésük miatt. Fontos, hogy a különböző készítményeket úgy csomagolják és tárolják, hogy a gyógyszerek még véletlenül se nyomódhassanak össze, ne folyhasson rájuk tusfürdő.

Figyelni az útra

Annak, akinek cukorbetegsége súlyosabb, az utazásra még jobban kell készülnie, figyelnie kell arra hogy táplálkozása akkor is rendben legyen, ha a menetidő hosszabbra nyúlik a vártnál, vagy egy-egy program húzódik el. Aki trombózisos, vagy fokozott trombózishajlama van, annak az utazás módjára is ügyelnie kell, és ha lehet, előnyben célszerű részesítenie a nem repülős utakat. Ha a repülés nem elkerülgető, akkor korábbi trombózisnál mindenképp szükséges a megelőző terápia, így erről egyeztetni kell az orvossal. Akinél csak a trombózishajlam ismert, de még semmilyen probléma nem volt, annak a rövidebb, 1-2 órás repülések előtt általában nincs szüksége injekcióra, de efölött már érdemes elgondolkodni az alkalmazásán. 

Mi kerül a tányérra?

Az étrendre nyaralás alatt is figyelni kell, különösen igaz ez az olyan krónikus betegségekre, mint a cukorbetegség. Az ételek szénhidráttartalmára még akkor sem szabad fittyet hányni, ha az étlap nagyon hívogató, a számolgatás ilyenkor is fontos. Ha valaki olyan vidéken nyaral, ahol itthon ismeretnek fogások is asztalra kerülnek, akkor érdemes azokból is felkészülni, és még az utazás előtt kinyomozni az összetételüket, szénhidráttartalmukat.

Még ha biztosak is vagyunk magunkban, a szállás lefoglalása után érdemes kideríteni, hol van a hozzánk legközelebbi kórház vagy rendelőintézet, szükség esetén hová lehet fordulni. A címeket és telefonszámokat célszerű külön papírra fölírni, vagy a telefonban jegyzetként tárolni, ez akkor is biztonságérzetet ad, ha amúgy nincs érdemi esélye annak, hogy szükség legyen rá.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration