Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A szájvizeknek számos pozitív hatása van, de nem szabad elfelejteni, hogy ezek csupán kiegészítő termékek, nem teszik elhagyhatóvá a fogmosást. Mit tudnak a szájöblítők, és miért jó használni őket?

Ugyan a szájvizek nem helyettesíthetik a mechanikus plakkeltávolítást, magyarán a fogmosást, számos esetben nagyon hasznosak. Ilyen például az, amikor a fogmosás nehezen kivitelezhető – például utazás közben, vagy akár munkahelyen étkezés után. A szájöblítők fő funkciója, hogy segítenek megteremteni az egyensúlyt a szájflórában élő patogén és nem patogén baktériumok közt. Az ilyen termékekben többféle hatóanyag is lehet. Vannak például olyanok, amelyek nehezebbé teszik a plakkok fogakon való megtapadását, lerakódását, és olyanok is, amelyek antiszeptikus hatóanyagokat tartalmaznak. Ilyen lehet például a klórhexidin, de akár egyes illóolajok is. Vannak olyan szájöblítők is, amelyek kifejezetten gyulladáscsökkentők, ezek szintén illóolajokat tartalmaznak. Lehetnek bennük antioxidánsok és egyéb hatóanyagok is.

 

Kevesebb a plakk

Noha nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a fogmosást és a fogköztisztítást nem helyettesítik, a szájvizeknek nem csak elméletben, hanem bizonyítottan is csökkentik a plakk-képződést, ezt több készítménynél is igazolták vizsgálatokkal. Ugyancsak segítik enyhíteni a kellemetlen leheletet, már amennyiben annak a szájban keresendő az oka. Ha ez a helyzet, akkor a halitózisért a szájüregben a plakkokban és ételmaradékokban található baktériumok által termelt lévő illékony kénvegyületek, ételmaradékok a felelősek. Ha nincs kéznél fogkefe, akkor ezek eltávolítását akár a szájöblítők is segíthetik. Más a helyzet, ha a kellemetlen leheletet valamilyen gasztroenterológiai betegség vagy egyéb probléma okozza: ilyenkor a szájhigiénia önmagában nem segít, elengedhetetlen a fő ok kezelése.

Erősít és fertőtlenít

Ha a szájvíz fluoridot is tartalmaz, akkor az gátolja a fog demineralizációját, magyarán azt, hogy a fogból kioldódjanak az ásványi anyagok. Azoknak, akik fogszabályozót viselnek, mindenképp érdemes a rendszeres fogmosás mellett szájvizet is használni. Náluk ez azért fontos, mert a fog megfelelő tisztítása eleve nehezebb, sok helyre pedig szinte lehetetlen lehet eszközökkel elérni. Ilyenkor a szájvízzel való zubogtatás komoly segítséget jelenthet. Foghúzás, bölcsességfog-eltávolítás után – vagy bármilyen szájsebészeti műtét előtt és után – a szájvizek használata nagyon hasznos, különösen azoké, amelyek jellemzően klórhexidint, vagy hexaklorofént tartalmaznak. Ez csökkenti a fogmedergyulladás rizikóját, segíthet enyhíteni a fájdalmat is.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration