Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Bár ma már gyakori a felnőttkori fogszabályzás, az ilyen kezeléseket jó már gyerekkorban elkezdeni. Ha ugyanis nem lépünk időben, sokkal nehezebb lesz a fogorvos dolga. Mikor érdemes először felkeresni a fogászati rendelőt?

A gyerekeket nem csak amiatt kell rendszeresen fogorvosi szűrésre vinni, hogy rossz fogaikat időben elláthassák, hanem azért is, hogy hamar kiderüljön, ha esetleg fogszabályozásra van szükségük. Az ilyen kezeléseket kicsi korban – amikor még csak a tejfogak vannak kint – nagyon ritkán kezdik meg, általában csak akkor, ha a gyerek például bulldogharapásos, azaz az alsó fogsora előrébb helyezkedik el. Ilyenkor már 6 éves kor előtt szükség lehet fogszabályozásra.

Ha kezdődik az iskola

Ha nincs szó bulldogharapásról, akkor a kezelést vegyes fogazatnál szokták elkezdeni, akkor, amikor már kijöttek a hatosok, magyarul a nagyőrlők, valamint a frontfogak, tehát az alsó és a felső metszőfogak. De ez sem szentírás, mert ha például a fogazat apláziás, azaz fogcsíra-hiányos, akkor hiába várnak az oldalsó metszőfog megjelenésére, az nem fog kibújni. Emiatt kell figyelni arra, hogy a gyerekeket 6-8 éves korban mindenképp elvigyük fogorvoshoz. Persze megesik, hogy ilyenkor az orvos még türelmet kér, a kicsit pedig visszahívja későbbi időpontra, de az esetleges problémák elkerülése végett a vizitet nem jó túl sokáig tologatni. Arra végképp nem szabad várni, hogy az összes maradó fog kibújjon, mert ha gond van a fogsorral, akkor a helyzet az újabb fogak kibújásával csak nehezedik.

Elsők az állkapcsok

A fogszabályozás megkezdésének megfelelő időzítése azért fontos – és azért nem kell vele megvárni az összes fog kibújását –, mert gyerekkorban az ilyen kezelések elsődleges célja nem a fogak tökéletes beállítása, hanem az, hogy a két állcsont helyzetét normalizálják, oldalt és elöl megfelelő legyen a harapás. Ilyenkor még kevésbé szempont, hogy egy-egy fog kicsit csálé, kicsit el van fordulva. Az ilyen jellegű problémákkal csak a kezelés második fázisában foglalkoznak a fogorvosok, amikor az arcfejlődést, a két állcsont egymáshoz való viszonyát már rendezték.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration