Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Egészségünk megőrzését számtalan praktika segíti, ezeket bátran használhatjuk a fertőzések, betegségek megelőzése érdekében, vagy egyszerűen csak azért, hogy immunrendszerünk működését támogassuk.

Az immunrendszer akkor hozza a legjobb formáját, ha fizikailag aktívak vagyunk, kiegyensúlyozottan táplálkozunk, szervezetünket ellátjuk minden szükséges vitaminnal, ásványi anyaggal. Ennek érdekében iktassunk be étrendünkbe olyan élelmiszereket, amelyek kifejezetten sokat tartalmaznak az egyes vitaminokból. Ilyen például a homoktövis, ami rengeteg C-vitaminnal, sok ásványi anyaggal "büszkélkedhet", aki pedig szereti, az nagyon rá tud kapni. Jól használható a propolisz, amelynek szintén komoly rajongótábora van, sokan egyenesen imádják az ízét, tablettáira nem étrend-kiegészítőként, hanem jutalomként tekintenek. Értékesek a bíbor kasvirág kivonatait tartalmazó készítmények, támogatják az immunrendszer működését, enyhítik a megfázásos tüneteket. És a sort csak folytatni tudjuk!

Csoda a csészében

A gyógynövényteák az immunrendszer karbantartásában is segítenek. A legjobb, ha a különféle gyógyfüveket váltogatjuk, egyik nap például mentateát készítünk, a másikon kamillát, aztán kakukkfüvet. Jó ötlet délelőttönként kicsit lehűtött zöld teát inni, ami szintén rendkívül egészséges. A hagyományos teákkal – a zöld teával és a fekete teával egyaránt – késő délután és este már óvatosan kell bánni, ilyenkor a kelleténél jobban élénkíthetnek, nehezíthetik az elalvást. Ugyanez igaz a matéteára, aminek viszont kifejezetten nagy hasznát látjuk, ha éberségre van szükségünk. Napközben ihatjuk akár kávé helyett.
Extra tipp: A gyógyteák hidegen sem veszítenek értékes alapanyagaikból. Variálni pedig a végtelenségig lehet őket: például feldobni bogyós gyümölcsökkel, ízesíteni mentával, citrommal.

Nem csak legenda

Sokan ismerik azt a legendát, amely szerint a megfázásra nincs jobb a tyúkhúslevesnél, lévén ez az étel mindennél jobban erősíti a szervezetet. Elsőre furcsán hangzik, de ez a hatás nem csak hiedelem, a húsleves tényleg jótékonyan hat a szervezetre, az orvosok már a 12. században is nagy becsben tartották.
Tudta-e? A húsleves hatásának magyarázatát az elmúlt évtizedekben sokat kutatták, kimutatták például azt, hogy csökkenti az orrváladék viszkozitását és a gyulladást – emiatt érezhetjük azt, hogy enyhíti az orrdugulást.

Monitorozzuk a tevékenységeinket!

Az immunrendszer megfelelő működésében nemcsak a táplálkozásnak és a vitaminoknak van szerepe, hanem a testmozgásnak is. Érdemes ehhez aktivitásmérőt is beszerezni, és annak segítségével követni a lépések számát. Arra kell törekedni, hogy naponta legalább 10 ezer lépést tegyünk meg, amibe beleértendő az esti kocogás, az edzőtermi ellipszistréner vagy ha a buszról pár megállóval korábban szállunk le, és utunkat gyalog folytatjuk. A jellemzően karkötőként hordható készülékek nemcsak a lépések számát mutathatják, hanem gyakran az elégetett kalóriák mennyiségét és a pulzust is, illetve azt, hogy heti hány aktív percünk van. Ezek az adatok segítenek követni egészségi állapotunkat, illetve mutatják, tényleg olyan életvitelt folytatunk-e, amilyet szeretnénk.
Tudta-e? Ahhoz, hogy a testmozgás jótékony hatása meglegyen, figyelni kell a mennyiségre is: a WHO ajánlása szerint egy 18–64 év közötti felnőttnek hetente legalább 150 perc mérsékelten intenzív vagy 75 perc intenzív sportolásra van szüksége.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration