Kézműves karácsony
Pilling Róbert 7 perc olvasás - 2020. december 15.
A közös készülődés segít közelebb hozni az ünnepet, és igazi kikapcsolódást is nyújthat a család apraja-nagyjának. Saját kezűleg készítve még finomabb a szaloncukor, szebben csillog az ajándék is!
Ki gondolná, hogyha bármerre járva a világban szaloncukrot lát, az Magyarországról származik? Akár hungarikum is lehetne a szaloncukor, amelynek készítésével a 19. század első harmadában kezdtek foglalkozni a hazai cukrászok. A fára akasztható, selyempapírba és csillogó sztaniolba csomagolt édesség azóta is kizárólag nálunk készül. Pedig a fondantcukor – túltelített oldatból kikristályosított cukormassza –, amely minden szaloncukor őse és alapja, Franciaországból származik. Első említése a 14. századból maradt ránk.
Azt nem tudjuk, mikor lett a fondantból szaloncukor. Azt azonban igen, hogy a fát díszítő szaloncukor valamikor a 19. században jelent meg az üzletekben, s a század második felében már keresett karácsonyi idényterméke volt a hazai cukrásziparnak. Akkoriban természetesen kisüzemi körülmények között, kézi munkával, szabad tűzön, lábasokban főzték. Hűtötték, majd újból felmelegítették, ízesítették, formába öntötték, csomagolták. Az első fondant-készítő gépeket a híres Stühmer csokoládégyár és a Gerbeaud cukrászda használta a 19. század végén. Ezután fokozatosan gépesítették a szaloncukor készítésének valamennyi műveletét. A leghosszabb ideig a csomagolásban őrizték meg a kézi munkát. Sok kis műhelyben még a második világháború után is kézzel rojtozták a csomagolópapírt, csavarták a sztaniolt a dekoratív édességre. Készítsük el mi is otthon a saját kézműves szaloncukrunkat, ehhez két tippet is adunk!
Hozzávalók:
A diót zsiradék nélkül serpenyőben megpirítjuk, majd finomra őröljük. A citrom és a narancs héját lereszeljük, levét kinyomjuk, majd a dióhoz adjuk a rummal és a lekvárral együtt, összegyúrjuk. Kis golyókat formázunk, megnyomkodjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. A csokoládét felolvasztjuk az olajjal és a vajjal, majd megmártjuk benne a bonbonokat. Hagyjuk megdermedni, majd csinos kis papírkákba csomagoljuk.
Hozzávalók:
A kókuszt, a kekszet és a porcukrot összekeverjük, hozzáadjuk a kókuszlikőrt és a kókuszzsírt vagy vajat, morzsolni kezdjük, majd annyi vizet (esetleg még kókuszlikőrt) adunk hozzá, hogy összeálljon a massza. Kis golyókat formázunk belőle, meglapogatjuk, néhány órát szikkadni hagyjuk, majd az olvasztott csokoládéban megmártjuk.
A hógömbök keletkezéséről nem tudunk valami sokat: valószínűleg a 19. század elején divatos, díszes üvegből készült papírnehezékek inspirálták az első készítését. Az 1878-as párizsi Világkiállításon látható volt néhány belőle, ám ekkor még nem karácsonyi téma, hanem a frissen elkészült Eiffel-torony volt benne. A rákövetkező évben már több vállalkozás készített hógömböket, és elindult az újdonsült dísztárgy európai hódítása. 1920 környékén érkezett meg Amerikába, de ott népszerűsége töretlenül kitartott napjainkig, főleg vallásos témákban készítik. A műanyagipar fellendülésével az 1950-es években kezdték el a törékeny üveggömböket már a kevésbé sérülékeny, teljesen víztiszta műanyagból készíteni.
A hógömbbel nem csak a lakást lehet dekorálni! Ötletes és igazán személyes tud lenni egy saját kezűleg készített gömböcske. Ne ijedjünk meg, igazán könnyű elkészíteni!
Ami kell hozzá: egy jól záródó befőttes üveg, csillámpor, szalagok és/vagy csipke, kétkomponensű epoxy ragasztó (lehetőleg a gyorsan száradó verzió), gombok és/vagy gyöngyök, műanyag figura, növény, bármilyen kicsi tárgy, ami nem reagál a vízre. Lehet pl. porcelán, vagy üveg is.
Belépést követőn 6 hónapig nem kell újra bejelentkezned. Bármikor törölheted a fiókod.