Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Friss ágyneműben elaludni semmihez sem hasonlító érzés. De milyen gyakran kellene új ágyneműt húznunk, és vajon mitől függ, hogy mikor szorul mosásra az ágyneműnk? 

Szerencsére kevesen vannak, akik csak akkor húzzák le a régi ágyneműt, amikor az már láthatóan piszkos. Abban azonban megoszlanak a vélemények, hogy pontosan hány naponta is kellene cserélni mindazt, ami éjszaka a testünkkel érintkezik.

Halogatni nem jó ötlet

Semmiképp nem jó döntés túl sokáig halogatni az ágyneműcserét. A poratka csak egy a sok, nem túl vonzó dolog közül, ami az egyre jobban szennyeződő ágyneműn felhalmozódhat – és már önmagában ez is az allergiás tünetek fellángolását eredményezheti az arra hajlamosaknál. De lerakódnak az ágyneműn az elszarusodott hámsejtek, a testnedvek, sőt akár a por és a pollenek is. Aki pedig egy ágyban alszik a kedvencével, annál még állatszőr is kerülhet az ágyneműre, de a hajszálakkal annak is számolnia kell, aki egyedül van az ágyában.

Átlagosan hetente-kéthetente

Ebből már kiderül, hogy érdemes viszonylag gyakran ágyneműt cserélni – ha nem is naponta, ahogyan a testünkkel szintén érintkező ruhaneműket cseréljük. Ideális, ha legalább kéthetente, de inkább hetente lehúzzuk, és magas hőfokon kimossuk az ágyneműnket. A pontos időtartam természetesen az alvási szokásainktól is függ. Gyakrabban érdemes ágyneműt cserélnie annak, aki nem este, hanem inkább reggel szeret zuhanyozni, hiszen ő a külvilágból hazahozott kórokozókkal és szennyeződésekkel együtt bújik ágyba, mint annak, aki tiszta testtel, fürdés után megy aludni. Ugyancsak gyakori cserére van szüksége annak, aki meztelenül alszik, és az ágynemű közvetlenül érintkezik a bőrével. Nem is beszélve arról, aki szívesen reggelizik vagy nassol az ágyban, hiszen ilyenkor az étel morzsái is óhatatlanul az ágyneműre kerülnek.

A párna különösen érzékeny terület!

A porallergiások is jól teszik, ha gyakran cserélik az ágyneműt, és gyakoribb cserére van szüksége a kisgyermekeknek, az időseknek és a legyengült immunrendszerű embereknek. Ha valaki beteg a családban, szintén érdemes gyakran mosni az ágyneműjét. A párnahuzatot pedig az ágynemű többi darabjánál is érdemes gyakrabban váltani. Erre ugyanis még akkor is kerülhetnek szennyező anyagok, a hajunkból vagy a szánkból, ha egyébként fürdés után, tisztán bújunk ágyba. Sőt, akár az arckrémünk is hagyhat zsíros nyomokat a párnánkon, amelyen könnyen megtapad a por, és más szennyeződések. 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration