Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A tartós feszültség hihetetlenül fárasztó, ám aki stresszben él, sokszor mégsem tud pihentetően aludni. De mit tehetünk, ha a stressz már az éjszakáinkat is tönkreteszi?

A szervezetnek nagy szüksége van az éjszakai regenerálódásra. Ha azonban épp feszültséggel járó élethelyzetben vagyunk, a stressz alaposan megnehezítheti, hogy kipihenjük magunkat. Ez látszólag ellentmondás, hiszen feszültségben élni nagyon fárasztó. Nem csoda hát, hogy este ólmos fáradtságot érzünk – hogy aztán amint lefekszünk, azonnal zakatolni kezdjen az agyunk, vagy az éjszaka közepén felébredjünk, és ne tudjunk visszaaludni.

Nem ütünk, nem futunk, de befeszülünk

Mi történik ilyenkor valójában? Lényegében annyi, hogy az egész testünk a sokszor emlegetett "üss vagy fuss" állapotába kerül – egy olyan helyzetben, amikor sem elfutni, sem küzdeni nem tudunk. A stresszhormonok, például a kortizol termelődése fokozódik, a légzésünk felületessé válik, az izmok megfeszülnek. Ez pedig csupa olyasmi, ami megzavarhatja a nyugodt alvást. Ráadásul, ha nem tudjuk kipihenni magunkat, másnap fáradtan ébredünk. Vagyis már eleve stresszesebben kezdjük a napot, és egy idő után már arra is feszültséggel reagálunk, hogy már megint nem tudunk aludni.

Kikerülni nem tudjuk a stresszt, de feloldani kötelező!

A lefekvés előtti időszakot tehát érdemes a stresszoldó, nyugtató tevékenységeknek szentelni, hogy gondoskodjunk a szervezetünk és az idegrendszerünk pihenéséről. Ha valamilyen probléma foglalkoztat, írjuk le a vele kapcsolatos kétségeinket és megoldási ötleteinket. Ez akkor is jó megoldás, ha másnap sok apró-cseprő teendő vár, amiről nem szabad megfeledkeznünk. A legjobb, ha már este megírjuk a teendőlistánkat.

A magnézium segíti az izmok és az idegek ellazulását, így jó, ha lefekvés előtt magnéziumban gazdag élelmiszereket, például banánt fogyasztunk. A banánturmix még jobb ötlet, mivel így a tejben levő triptofán nevű aminosav lazító hatása is felerősíti a banán hatásait. A banán egyébként maga is jó triptofán-forrás.

Lefekvés előtt akciódús filmek vagy a híradó helyett inkább az olvasás, a megnyugtató zene és a pihentető hatású levendula illóolaj párologtatása, valamint a langyos fürdő segít. A friss ágyneműben, alaposan kiszellőztetett és besötétített hálószobában is jobban alszunk.

Az edzés remek stresszoldó, de lehetőleg ne közvetlenül lefekvés előttre időzítsük, mert felpörgetheti a szervezetet. Ha csak késő este jut rá időnk, akkor válasszunk inkább egy kimondottan stresszoldó hatású, alvást segítő jóga-gyakorlatsort.

Alkoholt viszont egyáltalán ne fogyasszunk lefekvés előtt. Átmenetileg ugyan ellazít és feloldja a feszültséget, az alvásunkat azonban felületessé teheti, így nem segíti, inkább akadályozza a zavartalan pihenést.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration