Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Bár az igazán elszántakat a téli hideg sem rettenti el a szabadtéri sportolástól, a szabadtéri mozgás igazi szezonja csak a melegebb napok beköszöntével érkezik el. De vajon mire érdemes odafigyelni, ha nem szeretnénk már az első edzéseken megsérülni?

A tavaszi időjárás szinte hívogat a szabadtéri sportolásra. Még az is futni, kerékpározni indul ilyenkor, aki eddig, a négy fal között nem szívesen sportolt. Érdemes azonban odafigyelni arra, hogy ha hirtelen túlterheljük a testünket, különösképpen az ízületeinket, akkor megnő a sérülések veszélye, és ez alig néhány edzés után máris veszélybe sodorja a rendszeres sportolással kapcsolatos terveinket. Vajon mire figyeljünk, hogy csökkentsük a sérülésveszélyt?

 

Kérjük ki az orvos tanácsát!

Először is, érdemes tisztában lenni az edzettségi állapotunkkal, és azzal, mit várhatunk a testünktől. Aki évek óta nem sportolt, vagy épp teljesen kezdő szintről most kezdene el mozogni, annak különösképpen oda kell figyelnie erre. Legelső lépésként érdemes kikérni az orvos véleményét – különösen, ha a negyven fölötti korosztályba tartozunk, vagy krónikus betegséggel élünk. És bár az első lelkesedés sokszor a túlzott elvárásokat is magával hozza, jó, ha elsőre nem várunk magunktól túl nagy távot és túl nagy sebességet. Aki nagyobb túlsúlyt szeretne leadni, az az ízületei védelmében jobb, ha nem a futással kezdi, hanem kifejezetten ízületkímélő sportágat választ, például az első kilóktól sétával vagy úszással szabadul meg.

 

Tanuljuk meg a helyes technikát!

Bármilyen sportágnak is szavazunk bizalmat, a legjobb, ha az első lépéseket edző segítségével tesszük meg. Bár a legtöbben úgy gondoljuk, hogy a futás egyszerű, természetes mozgásforma, mégis van egy bizonyos technikája, amelyet jó, ha elsajátítunk, mielőtt rendszeresen futni kezdenénk. Aki ugyanis rossz technikával fut, egyenetlenül terheli az ízületeit, és ez idővel akár sérüléshez is vezethet. De más sportágak esetében is jelentősen csökkenthetjük az ízületi sérülések veszélyét, ha csak akkor kezdünk önálló edzésbe, ha már vettünk néhány órát egy szakembertől, és kijavítottuk a gyakorlatok végrehajtásának hibáit.

Kötelező a bemelegítés és a nyújtás!

Mielőtt nekiindulnánk az aznapi edzésnek – akár a futás, akár a tempós gyaloglás, akár a kerékpározás vagy a görkorcsolyázás lett a kedvencünk – mindenképp melegítsünk be alaposan. Mozgassuk át azokat az izmokat, ízületeket, amelyekre a legnagyobb terhelés jut majd, és fokozatosan készítsük fel az egész testünket a várható mozgásra. Tartsuk mindig szem előtt a fokozatosság elvét. Még akkor is lehetnek rosszabb napjaink, ha egyébként már régóta rendszeresen sportolunk – ne szégyelljünk ilyenkor kicsit visszavenni a tempóból, hogy később majd ismét jobban menjen minden. Az edzés végeztével pedig alaposan nyújtsuk meg az izmainkat, lazítsunk. Ezzel a másnapi izomláz esélyét is csökkenthetjük.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration