Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A sport kicsiknek és nagyoknak egyaránt fontos, mégis gyakori, hogy edzésekre csak a szülők viszik a kicsiket, ők pedig inaktívak maradnak. Mit sportolhat egy család, ha mozgással szeretné tölteni közös szabadidejét?

A rendszeres testmozgás a felnőttek számára is fontos, a gyerekek fejődésének pedig az egyik alapköve. Persze a klasszikus csapatsportokat a gyerekek kortársaikkal űzik, a szülők maximum elkísérik őket az edzésekre, de ezeken túlmenően is érdemes olyan programokat választani, amelyeken a család együtt – akár a nagyszülőket is bevonva – sportolhat. Erre a legegyszerűbb lehetőség a kerékpározás és a túrázás, ami helyszíntől és távtól függően mindenkinek jó lehet. Kisebb túrákra azok is elmehetnek, akiknek gyereke még pici, kamaszokkal pedig neki lehet vágni 30-40 kilométeres távoknak is. A kicsikkel azért is fontosak az ilyen tevékenységek, hogy eleve úgy cseperedjenek, hogy szeressék az ilyen kalandokat. Náluk különösen jó, ha egy túra érint például várat vagy tavat, állatparkot, barlangot vagy híres szilát, bármi olyan látványosságot, ami érdekes lehet az ő életkorukban.

 

Előre tervezni

A túrákat mindig jó előre megtervezni, úgy időben, mint elemózsiában fölkészülni arra, hogy meddig lesz a család a szabadban. Kerékpártúráknál fontos a nyomvonal fölmérése is, pláne, ha a gyerekek még kisebbek. Ilyenkor érdemes olyan útvonalat választani, amelynél a kerékpárút forgalomtól elzárt területen fut. A Velencei-tavat kerülő, vagy a Hévizet Keszthellyel összekötő bringautak például jó választások lehetnek, nyáron akár strandolással is összeköthetők.

Jó közös időtöltést jelentenek az olyan tevékenységek is, mint a frizbi és a tollas, amelyekhez csak néhány eszközre van szükség, illetve arra, hogy a család kimenjen egy közeli zöldterületre. Kertbe be lehet szerezni akár pingpongasztalt is, és tartani családi bajnokságot. Ki lehet próbálni a görkorcsolyázást is, ami szintén remek testmozgás, de ha van rá késztetés, akár lovagolni is el lehet menni közösen. Télen a síelés is remek választás, az ilyesmi kiváló családi program. Ugyanez a helyzet az úszással, ahová ugyancsak mehet együtt a család. Nyáron a vízisportok jöhetnek kapóra, el lehet menni például egy kajaktúrára.

Figyelni a védelemre

Nem szabad elfelejteni, hogy családi sportolásnál nem az a lényeg, hogy hatalmas erőbedobással eddzünk, hanem az, hogy hasznos és örömteli legyen a közösen eltöltött idő. Emiatt fontos, hogy olyan sporttevékenységet válasszunk, amit mindenki kedvel. Elengedhetetlen az is, hogy ha kerékpározni, görkorcsolyázni, lovagolni – vagy télen síelni – megy a család, akkor mindenki figyeljen a védőfelszerelésekre. Magyarán arra, hogy sisakot ne csak a gyerekek hordjanak, hanem a szülők is, és ha mennek, akkor nagyszülők is. Ezek viselését idősebb korban sokan elutasítják, feleslegesnek tartják, de fontosak egyrészt a példamutatás miatt, másrészt azért, mert hiába tud valaki remekül kerékpározni vagy síelni (már akár 50-60 éve), igenis lehet úgy esni – önhibán kívül is –, hogy az komoly veszélyt jelentsen.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration