Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A mozgást télen sem érdemes abbahagyni, hiszen ez testi-lelki egészségünk fontos pillére, valamint hozzájárul a kiegyensúlyozottsághoz. A közös mozgás emellett remek családi program is. Mozduljunk hát ki együtt, élvezzük a szabad levegőt és a sportolás örömét – de készüljünk fel rá, hogy valóban jó program legyen, és elkerülhessük a sportsérüléseket!

A téli sportok változatos igénybevételnek teszik ki a testet, szinte minden porcikánk dolgozik ilyenkor, így fontos a felkészülés, hogy az izmaink, ízületeink és keringési rendszerünk bírja a fokozott igénybevételt. Emiatt érdemes előre felkészülni, valamint mozgás előtt alaposan bemelegíteni az izmokat. Gyakorlatias útmutató következik a csúszós terepre tévedőknek.

Tervezzünk akár síelést, snowboardozást vagy éppen korcsolyázást, próbáljunk meg előre gondolkodni, és készülni, hogy amikor már a hegyen vagy a jégpályán vagyunk, ne érjen minket semmilyen kellemetlen sérülés vagy baleset. 
Mielőtt sportolni kezdünk, nagyon fontos a bemelegítés és a test átmozgatása. A bemelegítés lényege, hogy az izmok, a szív és a keringési rendszer, illetve a tüdőnk ráhangolódjon a mozgásra. Hogy csinálhatjuk jól? Először a teljes testet mozgassuk át fentről lefelé haladva, hogy minden ízületünket és izmunkat bemelegítsük. Végezzünk óvatosan fejkörzéseket, majd jöhetnek a váll- és könyökkörzések előre és hátra. Mozgassuk át a derekunkat és a csípőnket is néhány óvatos törzsdöntéssel előre-hátra, végezzünk csípőkörzéseket mindkét irányba. Mozgassuk meg a térdünket és a bokánkat is óvatos körzésekkel. Ezután picit pörögjünk fel, méghozzá helyben futással vagy szökdeléssel. Így a pulzusunk megemelkedik, és az izmainkba áramlik a vér. Ha megvolt a bemelegítés, jöhet a sportolás! 

A téli sportok főként a törzs izmait, valamint a lábakat veszik igénybe, ezeket érdemes koncentráltan erősíteni a hideg évszakban való mozgásra felkészüléskor. Vannak olyan gyakorlatok, amik könnyen és gyorsan, napi 10-15 perc alatt elvégezhetők otthon, ugyanakkor rendkívül hatékonyak, mert jól erősítik az izmokat. Mutatunk néhányat.

  • Plank: más néven deszka póz, ami egyszerre erősíti a felsőtestet, a törzs izmait, illetve a lábakat is. Tartsuk háromszor húsz másodpercig a pózt.
  • Guggolás: a comb- és a farizmokat erősíti leginkább, melyek a síelés és korcsolyázás során keményen dolgoznak. Három egymást követő sorozatban húsz-húsz guggolást végezzünk.
  • Kitörés: szintén a comb- és farizmokat erősíti. Mindkét lábbal dolgozzunk, jobb és bal lábbal kilépve is háromszor tíz kitörést végezzünk.
  • Ha van otthon ellipszistrénerünk vagy szobakerékpárunk, azon is dolgozhatunk. Napi harmincpercnyi edzés ezeken az eszközökön hatékonyan felkészíti az izmokat a téli sportokra, ráadásul még a kalóriaégetésben és a fogyásban is segít.

Edzés után ne feledkezzünk meg a nyújtásról sem: minden testrészünket óvatosan nyújtsuk meg, hogy az izmok és ízületek rugalmasak maradhassanak, és elkerülhessük a kellemetlen izomlázat. 

Szánkózzon az egész család!

A szánkózás talán a legnépszerűbb téli családi szabadidős program: nincs is annál jobb, mint amikor a gyerekek és a szülők együtt száguldanak lefelé a dombon a hatalmas hóban. A gyerekek felhőtlenül szórakozhatnak és élvezhetik a friss levegőn a szabad mozgás örömét, a felnőttek pedig újra átélhetik gyerekkori élményeiket. Ráadásul mindezért nem kell messzire utaznunk: Magyarországon is sok helyen van lehetőségünk szánkózni, jól karbantartott, havas, biztonságos pályákon – ezeket gyűjtöttük most össze. 

Budapesten a legnépszerűbb helyszín a Normafa, rengetegen szánkóznak itt a téli hétvégéken. A hivatalosan kijelölt szánkópálya az Anna-réten van, a sípályát a saját és a síelők biztonsága érdekében ne használjuk szánkózásra. A szánkópálya ingyenesen használható, felvonó nincs. 

Dobogókőre Budapestről alig egy óra alatt odaérhetünk, itt parkoló melletti erdőben, a sípályától elkülönítve található egy jól kiépített, kb. 200 méter hosszú szánkópálya. A pálya biztonságos, felvonó nincs, ha elfáradnánk, büfé is rendelkezésre áll a frissítő beszerzéséhez.

Budapestről és a környékéről szintén könnyen elérhető helyszín a szánkózásra a visegrádi szánkópálya, amely a Nagyvillám sípályához tartozik. Az erdei művelődési háztól startoló szánkópálya körülbelül 150 méter hosszú, biztonságos, a 3-as kék sípálya mellett található. Csak természetes hó esetén használható, nem hóágyúzzák.

Az Észak-Magyarországon élőknek jó szánkózási helyszín Bánkút, ahol a sípályák mellett több szánkópályát is működtetnek, elkülönítve a sípályáktól. A szánkópályákra lifttel is fel lehet menni, hóágyúkat és hótaposókat is működtetnek a tökéletes szánkóélmény érdekében. 

A Mátra a havas sportok paradicsoma: Mátraházán, Mátraszentimrén és Mátrafüreden is vannak kifejezetten szánkózni vágyók számára elkülönített, jól karbantartott és kifejezetten hosszú pályák, ezek ingyenesen használhatók. Mátrafüreden két pályát találhatunk, az egyiket a központból indulva a sárga háromszög jelzésen indulva, a másikat pedig a sárga sáv jelzésen haladva könnyedén megtalálhatjuk, mindkettő ingyenes. 
Mátraházán a parkolóból a sárga háromszög jelzésen kell pár száz métert menni az ingyenes szánkópályáig. 
Mátraszentimrén a falu központjából a zöld sáv jelzésen érjük el a szánkópályát, melynek legmagasabb pontja 770 méter magasságban van, és szintén ingyenes. 

Ha különleges szánkózásra vágyunk, Mátrafüreden kipróbálhatunk egy hét kilométer hosszú, 700 méteres szintkülönbségű pályát is, ami nyáron a downhillesek paradicsoma, télen viszont szánkópályává alakítják, és Volkswagen szánkókkal lehet rajta száguldozni, akár vezetett szánkótúra keretében is. 

Mátraszentistvánon a síparkban egy hócsúszda-park is működik, itt szánkó helyett gumifánkban ülve száguldhatunk lefelé a hegyről. A pálya 130 méter hosszú, a pálya tetejére lifttel lehet újra feljutni. 

A Dunántúl legnagyobb havas központja a Bakonyban fekvő Eplény, ahol a Síaréna maga a Kánaán a téli sportra vágyóknak. A 16 különböző sípálya mellett összesen négy szánkópálya várja a lecsúszni vágyókat. A legkisebbek egy 37 méteres kis pályán tanulhatják meg a szánkózás alapjait, majd fokozatosan próbálhatják ki az egyre hosszabb lecsúszásokat, hogy végül leszáguldhassanak a leghosszabb, 450 méter hosszú pályán. 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration