Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A vérszívók közül leginkább a kullancsoktól félünk, a mi klímánkon inkább azok terjeszthetnek betegséget. Nem szabad azonban megfeledkezni a szúnyogokról sem, a kellemetlen, viszkető csípések mellett okozhatnak más problémát is. Mennyire kell tőlük tartani?

A szúnyogokat senki nem szereti, hiszen viszkető csípéseik kellemetlenné tehetik az estéket, beárnyékolhatják a vízparti nyaralást is. Ráadásul a klímaváltozás miatt olyan szúnyogok is megjelentek nálunk, amelyek itt eddig nem ismert fertőzéseket terjeszthetnek. A tigrisszúnyog például hordozhatja a nyugat-nílusi láz vírusát is: nálunk is évente 10-20 ilyen esetet regisztrálnak. A tényleges előfordulásról pontos adatok persze nincsenek, mert a fertőzések az esetek jelentős részében tünetmentesek, még influenzaszerű panaszok is csak ritkán jelentkeznek. Ha mégis kialakulnak szimptómák, akkor az általában láz vagy hőemelkedés, fejfájás és izomfájdalom, hányás és hányinger lehet. A neurológiai szövődmények nagyon ritkák, tudatzavar és az agyi működészavar csak elvétve alakul ki e fertőzés miatt.

Ha útra kelünk

A tigrisszúnyog a nyugat-nílusi láz mellett egyéb betegségért is felelős lehet, ráadásul egyre jobban terjed Európában. Terjeszthetnek betegségeket más szúnyogok is, sok országban ezek ellen külön is kell védekezni. Ilyen például a sárgaláz, amelyre már az utazásokra való készülődés során is figyelni kell. Vannak ugyanis államok, ahova eleve csak úgy lehet ellátogatni, ha be vagyunk oltva sárgaláz ellen. Szúnyog terjeszti a maláriát is, és vannak területek, ahol ez ellen is hasznos védekezni. Az ilyenkor használatos készítményekről az oltási központok tudnak felvilágosítást adni, nem mindegy ugyanis, hogy ahová utazunk, ott a maláriának melyik típusa van jelen. Ugyan ezek járványügyi jelentősége kicsi, de a nálunk honos szúnyog is terjeszthet olyan betegségeket, amelyek ha emberre nem is, de kutyákra komoly veszélyt jelentenek. Ilyen például a szívférgesség, ami az eb életét is veszélyeztetheti, emiatt a lelkiismeretes gazdák védekeznek is ellene.

Ki védekezik ellenük?

Itthon a szúnyogok elleni védekezésről a katasztrófavédelem gondoskodik, honlapjukon elérhető térkép és naptár is a tervezett gyérítésekről. Ezt a munkát házilag is segíteni kell, a vízgyűjtő hordókat például le kell fedni szúnyoghálóval, nem szabad hagyni, hogy a kertekben kisebb-nagyobb edényekben, talicskákban, rossz ereszcsatornákban, ponyvákban álljon a víz. Ha mégis vannak szúnyogok, hasznos, ha füstölőkkel, konnektorba dugható készülékekkel, szúnyogriaszatókkal elejét vesszük a kellemetlen csípéseknek.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration