Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Strandolásnál a víz felpuhítja, a nap pedig kiszárítja a bőrünket, emiatt esendőbbek vagyunk a fertőzésekkel, így a gombásodással szemben is. Ráadásul a medencék környékén a kórokozók könnyebben is tenyésznek. Hogy védjük a bőrünket az ilyen programok során?

Nagyobb eséllyel kaphatunk el gombás fertőzéseket a strandokon, mint a természetes vízpartokon, így ilyen helyeken a megelőzésre érdemes külön is figyelni. Fontos például, hogy mielőtt a medencébe be- majd onnan kilépünk, zuhanyozzunk le. Hiába hűsít a vizes testfelszín, a bőrt tanácsos törülközővel szárazra is törölni, különös tekintettel a testhajlatokra és a lábujjak közötti területre. Órákig vizes fürdőruhában soha nem szerencsés ücsörögni, mert az is kiváló telephelye a kórokozóknak, ráadásul kedvez a felfázásnak is. A gombás fertőzések megelőzést az is segíti, ha naponta egyszer – a strandolás után, amikor már szárazak vagyunk – fertőtlenítő spray-t és hintőport használunk a lábujjak közötti területen.

Ha megtörtént a baj

Ha a fertőzést megelőzni nem sikerült, muszáj időben kezelni. Amikor a probléma csak felszínes, illetve pici területet érint, meg lehet próbálkozni vény nélkül kapható krémekkel és spray-kel, oldatokkal, amelyek jellemzően széles spektrumúak. Ha a tünetek egy-két hét után nem enyhülnek, már orvoshoz kell fordulni, és meg kell határozni a probléma pontos okát. Ha nem csak bőrgombáról, hanem körömgombáról van szó, érdemes egyből bőrgyógyászhoz menni, és tőle tanácsot kérni, az a probléma ugyanis nehezebben kezelhető, előfordul, hogy belsőleg alkalmazott gyógyszerekre is szükség van.

Amit csak a strandra fogunk

Nyáron gyakran okoz gondot a napgomba is, amely éles szélű, picit hámló, piros foltok formájában jelenik meg a bőrön. Sokan gondolják, hogy ezt is a strandon szedték össze, pedig ez nincs így, ott csak láthatóvá válik amiatt, mert a gombatelep alatt a bőr nem barnul le. Ez nem fertőzés, hanem amiatt alakul ki, mert a bőr mikroflórájának egyensúlya fölborul, és túlszaporodik egy olyan gomba, amely normál esetben is a bőrön él. A napgomba ugyan nem túl esztétikus, de veszélyt nem rejt, pár hetes kezelés után megszűnik. Viszont ha foltjai körül már lebarnult a bőr, akkor tünete a barnaság megkopásáig megmarad.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration