Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Mivel a leégés hosszabb távú hatása utólagos kezeléssel nem védhető ki, a bőr lepirulását a legjobb magas faktorszámú fényvédőkkel megelőzni. De mit tehetünk, ha ez nem sikerült, és legalább a kellemetlen tüneteket enyhíteni szeretnénk?

Már az enyhe lepirulás is kellemetlen lehet, éghet, viszkethet miatta a bőr. Ha ilyesmit érzünk, érdemes a bőrfelszínt hűteni vagy jegelni, leégésre való krémmel vagy géllel bekenni (használat előtt ezeket akár a hűtőbe is be lehet tenni, ez fokozhatja a hatást). Ezek a készítmények azért jók, mert segítik a természetes gyógyulási folyamatot, táplálják a bőrt, gyorsítják a hámosodást. Ilyenkor jól eshet az is, ha veszünk egy hűs zuhanyt. Ha a helyzet súlyosabb, és a bőr fel is hólyagosodott, már komolyabb odafigyelésre van szükség. Ez esetben a vény nélküli készítmények már jellemzően nem elegendők, a hólyagokat dörzsölni, kipukkasztani pedig végképp tilos.

 

Ha jönnek a hólyagok

A hólyagos leégést azért kell komolyan venni, mert ilyenkor már sejtelhalással járó másodfokú napégésről beszélünk, amelynél a sejtekből értágító hatású anyagok szabadulnak föl. A megoldást ez esetben már olyan vénykötelesek szerek jelentik, amelyek általában kortikoszteroid-tartalmúak, a gyulladást csak ezek tudják kellőképpen csillapítani. Ha a baj nem olyan nagy, elegendők lehetnek az ilyen hatóanyagot tartalmazó kenőcsök, de súlyosabb esetben tablettás kezelésre is szükség van.

 

Kellemetlen hámlás

Leégés után hámlásra akkor is lehet számítani, ha hólyagok amúgy nem alakultak ki. Ez az állapot az enyhe bőrpír és a másodfokú napégés közti átmenet, amit a megpirult bőr kenegetésével akár meg is lehet előzni. Fontos, hogy ilyenkor is azokhoz a készítményekhez nyúljunk, amelyek ilyen célra készültek, ne alkalmazzunk népgyógyászati módszereket, gyógynövényes krémeket. A tejföl, a káposzta, a paradicsom és a körömvirág csak tetőzheti a bajt azzal, hogy esetleg allergiás választ vagy egyéb bőrreakciót okoz. Ráadásul az alapproblémát sem szünteti meg.

 

Jobb megelőzni

A hámlás még megfelelő kezeléssel sem előzhető meg biztosan, de ettől a jelenségtől megijedni nem kell. Ilyenkor teljesen természetes, hogy a bőr egy idő után dörzsölésre leválik, gyakran viszketni is kezd. Ez alapvetően pozitív fejlemény, mert azt jelzi, hogy a gyulladt idegvégződések regenerálódni kezdenek.

Azt ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a leégéssel járó kellemetlen tünetek hiába múlnak el, az ultraibolya sugárzás DNS-károsító hatása megmarad. Ebből adódóan a leégés, pláne ha ismétlődik, mindenképp növeli a melanoma és a festékes bőrrák rizikóját. Emiatt fontos, hogy a déli órákban kerüljük a napsütést, napra pedig egyéb időpontokban is csak megfelelő fényvédelem mellett menjünk.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration